Zuur-zout

Liquid dripping from a lemon slice. Jupiterimages

Tijdens een wijnspijsproeverij zat ik eens naast een functionaris van een exclusieve Amerikaanse wijnproducent. De man had slechts één taak: ervoor te zorgen dat tijdens dergelijke bijeenkomsten perfect aansluitende gerechten op tafel verschenen voor het wijnjournaille. Maar ofschoon hij alles van te voren had doorgesproken, was hij niet tevreden met wat hij op zijn bordje kreeg. „Deze chef ruïneert mijn wijnen”, brieste hij. (Dat het omgekeerde misschien het geval was, kwam niet in hem op.)

Maar hulp was nabij. De functionaris vroeg om een citroen, liet wat druppeltjes op de gewraakte gerechten vallen, samen met wat korreltjes zout. En verdraaid nog aan toe, het werkte. De tegenstribbelende vis- en vleescreaties werden de beste vrienden met de wijn. De man verklapte zelfs dat hij met dit zuur-zout duo één fles wijn kon laten combineren met vier verschillende gerechten. Of, en dat klinkt natuurlijk veel aantrekkelijker, vier verschillende wijnen met één gerecht.