Wow!

Ivo Weyel logeert bij Robert de Niro en schudt bij het ontbijt zijn hand.

Het vreemde met beroemdheden is dat je denkt dat je ze kent. Zat ik te ontbijten in het Greenwich hotel in New York, komt er iemand binnen met een bekend gezicht, dus in een Pavlov-reactie roep ik „Hi!”. Maar op datzelfde moment valt het kwartje; ik ken die meneer helemaal niet, ik ken alleen zijn gezicht. Het is Robert de Niro. Tot mijn stomme verbazing komt hij naar mijn tafel, schudt me de hand en zegt „Welcome”. En ook nog: „Are you enjoying your stay?”

„Eh…, yes”, stamel ik, terwijl ik de pest in heb dat ik alleen ontbijt en niet met een tafel vol vrienden („Wow! Ken jij Robert de Niro?”)

In andere gevallen had hij me ongetwijfeld genegeerd, maar hij blijkt mijn gastheer te zijn. Het Greenwich hotel is van hem. Hij woont om de hoek, is een groot promotor van zijn wijk TriBeCa (het TriBeCa Filmfestival is zijn initiatief) en toen dacht hij, kom, ik begin een hotel.

Hij is niet de enige. Beroemdheden die een hotel beginnen is een heuse trend. We hadden al modeontwerpers die dit pad met veel succes bewandelden (Giorgio Armani, Donatella Versace, Christian Lacroix, Azzedine Alaïa, Martin Margiela etc.), maar er zijn ook film- en popsterren die er brood in zien. Geef ze maar eens ongelijk. Ze hebben geld zat, alleen hun naam al is een publiekstrekker van jewelste, en wat is er leuker dan je eigen wereld creëren waar je nog geld mee kunt verdienen ook? Het gros van deze hotels is een reflectie van hun eigen persoonlijkheid en idealen. In Richard Gere’s Bedford Post Inn kun je in de yogaruimte Tibetaanse yoga doen, bij Gaia Retreat & Resort van fitnessfanatica Olivia Newton-John is het een en al stretchen en steppen wat de klok slaat en bij Francis Ford Coppola speelt wijn de hoofdrol (hij heeft niet alleen eigen wijngaarden in Californië, maar opende zojuist zijn vijfde hotel, het Palazzo Margherita nabij het Italiaanse stadje Bari).

Bono heeft een (muziek)hotel in Dublin, John Malkovich heeft er drie (Big Sleep heten ze en kamers kosten er vanaf 35 euro per nacht), milieuactivist Robert Redford heeft een puur natuur hotelranch met de toepasselijke filmnaam Sundance Resort, Clint Eastwood runt hotel Mission Ranch in Carmel en bij dierenactiviste Doris Days’ Cypress Inn is er zelfs hond Sadie, director of Pet Relations, met een speciaal hondenprogramma voor viervoetende gasten.

„Bye now”, roept De Niro, als ik de ontbijtzaal verlaat. „Thanks for coming.”