Webdassen voor jonge heren

Handgebreide stropdassen die Gordon Gekko of Ouwe Baas heten – webwinkel Cravatta Pelliano heeft er succes mee.

Wat

De webwinkel van het piepjonge Nederlandse merk Cravatta Pelliano, door Nederlandse consumenten onlangs verkozen tot ‘beste online menswear retailer’.

Cravatta Pelliano is overigens lang niet de enige webwinkel die dit jaar een Thuiswinkel Award heeft gekregen. Het merk dong mee in de categorie XS (omzet van minder dan twee miljoen euro), en daar zijn 23 publieksprijzen uitgereikt. Op 29 maart worden de winnaars in de categorie XL (omzet meer dan twee miljoen euro) bekendgemaakt.

Wat hebben ze

Stropdassen. Cravatta Pelliano werd in oktober met veel tamtam – pers die per helikopter vanuit Amsterdam naar een pop-upstore in Rotterdam werd gebracht, kasjmiergeiten op de catwalk– gelanceerd door vier twintigers (een voormalig advocaat, een eigenaar van een online zonnebrillenwinkel, een ontwerper en een bedrijfskundige) die zich, zo zeggen ze op de site, tot doel hebben gesteld de das, en dan in het bijzonder de gebreide en gehaakte das, terug te brengen in het modebeeld. Het Pelliano in de naam is afgeleid van de achternaam van CEO Steijn Pelle, de bedrijfskundige.

Op de site staan twaalf verschillende dassen en een strik, allemaal van zijde of kasjmier en ‘met de hand gehaakt in de buurt van Como’. Ze hebben lollige namen als Blue Agnelli (effen lichtblauw, naar stijlicoon Gianni Agnelli), Gordon Gekko (blauw met zilvergrijze strepen, naar het personage uit de film Wall Street), What the dot? (roze met zwarte doodskoppen) en Ouwe Baas (bruin met witte stippen). Dassen kosten 80 of 120 euro, de strik 49,95 euro.

De stropdassen worden behalve in de webshop verkocht in zestig winkels in zeven landen. Volgende maand wordt de collectie aangevuld met strikken, pochets en een zomerse shawl. Het is de bedoeling dat Cravatta Pelliano op den duur, zegt Pelle „de complete garderobe van een stijlvolle jonge heer” gaat brengen.

Hoe ziet het eruit

Op de site staan een aantal foto’s en filmpjes van mannen met gehaakte dassen: een barista, twee getatoeëerde kappers, stylist Geert-Jan Rentzen met een (bijna?) leeg cognacglas, wat corporate types voor een boekenkast. Juist, een gehaakte das kan altijd en overal! Je kunt de dassen vervolgens een voor een bekijken, maar ze zijn ook tegelijk op het scherm te krijgen.

Hoe word je geholpen

Cravatta Pelliano belooft dat Nederlandse bestellingen binnen 36 uur worden geleverd. Verzendkosten binnen de Benelux bedragen twee euro. Terugsturen mag binnen veertien dagen.

Voor wie

Er valt best iets te zeggen voor een met de hand gehaakte of gebreide das.