Voorkom hardlooprimpels

Een plastisch chirurg uit Denver viel op dat zijn joggende patiënten veel meer rimpels hadden dan zijn niet-joggende patiënten. Hij deed er geen serieus onderzoek naar, maar dat er een causaal verband is tussen joggen en een slappe huid is volgens hem evident. „De huid is als een elastiek, als je die vaak op en neer laat schieten gaat de rek er ook uit”, zegt deze John Grossman in een interview dat Jetske Ultee, hoofd huidtherapie van de Velthuis Kliniek, op haar blog plaatste.

Wie jogt laat het lichaam steeds met een klap neerkomen, zegt de plastisch chirurg, en met elke klap verliest het collageen (het bindweefsel in de huid) aan veerkracht. Niet alleen in het gezicht, ook de huid op de buik, dijen en billen wordt slapper.

Ultee geeft nog een andere verklaring voor de ‘runnersface’. Wie veel jogt, is veel buiten, buiten schijnt de zon en de zon – dat weet iedereen inmiddels wel – is rimpelveroorzaker nummer 1.

Het is, denk ik, ook het klassieke dilemma tussen kop en kont. Wie gaat joggen verliest vet – in de kont, maar ook in de kop. En minder vet in de kop betekent meer rimpels. Hoe dan ook doen joggers (en ook niet-joggers) er goed aan, als ze naar buiten gaan, hun gezicht in te smeren met een zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld met die van Decléor.

Decléor, crème protectrice anti-rides SPF 50, 35,00 euro