Vandaag kleurt de hele wereld Ierland-groen

In vergelijking met veel andere Europeanen zijn de Ieren extraverte wereldburgers. Goed, misschien bereizen ze die wereld noodgedwongen wegens de slechte economische perspectieven in Ierland. Maar de decennia van emigratie en de bijbehorende diaspora zorgen ook voor een gezonde belangstelling voor wat er elders in de wereld gebeurt: je kent immers altijd wel iemand in…

Elke week is dat terug te zien in de buitenlandverslaggeving in kranten en op televisie. Maar deze week ging het in Ierland vooral over Ierland zelf.

Dat begon met Enda Kenny’s antwoord in de Daíl, het parlement, over waarom Spanje wél wordt toegestaan een hoger begrotingstekort te hebben en EU-commissaris Ollie Rehn ondertussen tegen de Ieren „pacta sunt servanda” zei (respecteer uw afspraken). Ierland moet eind deze maand de 3,1 miljard euro terugbetalen die werd geleend om de Anglo Irish Bank overeind te houden. En uitstel is niet mogelijk, zo vindt Rehn.

Dat lijkt alsof er met twee maten wordt gemeten. Maar dat klopt niet, zei Kenny: „Griekenland verkeert in een andere situatie dan Ierland. Portugal verkeert in een andere situatie dan Ierland. En Ierland verkeert in een andere situatie dan Spanje.”

Hij was niet de enige die deze week het Iers-zijn benadrukte. Er werd uitbundig bericht over Ierse winnaars bij de paardenraces in het Engelse Cheltenham, waar iedere Ier wel een gokje op durft te wagen, en over de olievondst voor de kust van Cork. Via Twitter kwamen op #beingirishmeans bij de Irish Times antwoorden binnen als „het vermogen om altijd het beste uit jezelf te halen als de omstandigheden slecht zijn” en verwijzingen naar de liefde (grá) voor Guiness en hurling.

Het zij de Ieren vergeven. Vandaag is het Saint Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. Denk Koninginnedag, maar dan grootser en groen. Al de hele week worden er op straat groene mutsen en klavertjesvier verkocht.

En niet alleen Ierland kleurt groen, ook de rest van de wereld. Van de straten van Sydney tot de toren van Pisa, de waterval van Niagara, het reuzenrad in Londen, het Chrystler-gebouw in New York, de Tafelberg in Kaapstad en Burj al-Arab in Dubai. Zelfs de fontein voor het Witte Huis spuit groen – en volgens traditie komt de Ierse premier vandaag op bezoek bij de Amerikaanse president (die ook in het geval van Obama Ierse voorouders heeft).

Kenny’s kabinet grijpt dit weekeinde aan om op reis te gaan. Met de gedachte dat als de wereld toch groen denkt het een ideaal moment is om te wijzen op de investeringsmogelijkheden in Ierland, zijn alle ministers in het buitenland. Dat leidt volgende week vanzelf weer tot de gewone aandacht voor de rest van de wereld.

    • Titia Ketelaar