Van Es: Asscher moet PvdA niet willen leiden

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher bewijst zichzelf geen dienst door PvdA-leider te worden. Dat zegt Andrée van Es, locoburgemeester en wethouder voor GroenLinks in Amsterdam, in een gesprek met deze krant. „De toekomstig leider van de PvdA moet zich volledig kunnen opofferen. Dat moet hij fijn en normaal vinden, als een mogelijkheid om carrière te maken. Ik betwijfel of Lodewijk in dat plaatje past.”

Uit een enquête van onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl voor NRC Handelsblad bleek vorige week dat 33 procent van de actieve bestuurders en politici van PvdA-huize Asscher als toekomstig leider wil. 29 procent ziet Diederik Samsom als beste man. Duidelijk is dat Samsom, gisteren door de PvdA-leden aangewezen als partijleider en fractievoorzitter, in Asscher een geduchte concurrent heeft.

Van Es beschouwt Asscher als „een gewetensvol politicus” die „goed leiding kan geven’. Zijn benoeming tot PvdA-leider zou volgens haar „een zegen” zijn voor de linkse politiek. Maar ze betwijfelt of hij leider van de PvdA moet worden. „Hij heeft drie jonge kinderen, is een buitengewoon toegewijd vader. Voor hem is het vaderschap niet iets dat je erbij doet. En in het huidige politieke tijdsgewricht wordt dat wel van partijleiders verwacht.”

Van Es: nooit meer in die landelijke politiek: Z&Z, pagina 16-17

    • Danielle Pinedo