Van bier tot rivier. Op St. Patrick’s Day kleurt alles groen

Toeschouwers bij de parade ter ere van St. Patrick's Day in Dublin. Foto AFP / Peter Muhly

Vandaag is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. Een feest dat door de emigratie van Ieren en de wijdverbreide wereldberoemde Ierse pub overal wordt gevierd.

500.000 Ieren in Dublin

Allereerst de serieuze kant. Naar schatting verdrongen een half miljoen Ieren zich vandaag in Dublin om een glimp op te vangen van de parade ter ere van de feestdag. Ierse, Britse, Amerikaanse en Russische muziekensembles trokken in een twee uur durende processie door de Ierse hoofdstad.

Daarnaast wijdde de Ierse kardinaal Sean Brady zijn traditionele boodschap voor St. Patrick’s Day aan zijn landgenoten die de economische crisis in Ierland zijn ontvlucht. Naar schatting vijftigduizend Ieren zijn vorig jaar op zoek naar werk naar het buitenland uitgeweken. Brady:

”Ik ben me terdege bewust van de grote drommen mensen die Ierland recent hebben verlaten, vooral van hen die geen andere mogelijkheid zagen. Moge de geest van St. Patrick, die zelf op 16-jarige leeftijd uit zijn vaderland werd verdreven, allen ondersteunen die onze kusten achter zich hebben gelaten.”

Groen bier én een groene rivier

Dan de meer bekende kant van St. Patrick’s Day: het enorme drinkgelag. In de duizenden Ierse kroegen wereldwijd komen in het groen gehulde feestgangers vanavond bij elkaar om het feest te vieren. En als het even kan met groen bier. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een beetje kleurstof of het likeurtje Blue Curaçao.

Het Ierse bier bij uitstek, Guinness, is vanwege de zwarte kleur wat moeilijker groen te krijgen. Wellicht werkt het goedje dat ze vandaag in de Chicago-rivier hebben gegooid beter. Op St. Patricks Day kleuren ze daar ieder jaar de rivier, die midden door de stad loopt, helemaal groen.