Uitgelicht zaterdag

Film

Cromwell (Ken Hughes, 1970, GB). Kostuumdrama over de strijd om de macht tussen de puriteinse protestant Oliver Cromwell (Richard Harris) en koning Charles I (Alec Guinness) in zeventiende eeuws Engeland, die zou resulteren in twee burgeroorlogen en het onthoofden van de koning. BBC 2, 15.15-17.30u.

Amsterdamned (Dick Maas, 1987, NL). Brutale, grootscheepse, door speciale effecten overrompelende thriller van eigen bodem portretteert Amsterdam als in een toeristenfolder. Zwakste schakel is het scenario over maniakale duiker die vanuit de grachten slachtoffers maakt. Met Huub Stapel, Monique van de Ven. RTL7, 22.05-00.25u.

Payback (Brian Helgeland, 1999, VS). Door hoofdrolspeler Mel Gibson geproduceerde, even harde als amorele misdaadfilm is op hetzelfde boek (The Hunter van Richard Stark) gebaseerd als John Boormans klassieker Point Blank. Gibsons solo-vendetta tegen een misdaadsyndicaat is wel bezienswaardig vormgegeven. SBS6, 23.40-01.40u.

Still Life (Jia Zhang-ke, 2006, CHI/HK). Voor de regisseur zijn de de twee hoofdpersonages in deze film gidsen door een streek die hij als een documentairefilmer te lijf gaat. Dit is niet zomaar een streek, maar de riviervallei van de Yangtze, die door de bouw van de zogenoemde Drie Klovendam zal onderlopen voor ’s werelds grootste stuwmeer. De stad waarin de man en de vrouw naar hun dierbaren zoeken, is een stad die aan alle kanten wordt onttakeld. Canvas, 23.55-01.45u.

Informatief

Eine königliche Affäre. Docudrama over de Duitse arts Johann Friedrich Struensee, de geesteszieke koning Christian VII van Denemarken en zijn overspelige vrouw. Kopenhagen 1769: Struensee wordt benoemd tot lijfarts van de koning. Hij weet de vorst zo ver te krijgen dat de ministerraad ontbonden wordt en dat hij, in naam van de koning, de alleenheerschappij krijgt. Hij voert persvrijheid in, beperkt de macht van de adel, schaft foltering af. En hij verwekt een kind bij de koningin. Daarop besluit de hofkliek de orde te herstellen. Ze troggelen de zieke koning zijn handtekening af onder een arrestatiebevel, waarna de arts ter dood wordt veroordeeld. Arte, 20.15-21.50u.

Classic Albums: The Jimi Hendrix Experience - Electric Ladyland. Documentaire over de totstandkoming van de dubbelelpee uit ’68. Met bijdragen van studiotechnicus Eddie Kramer, Experience-leden Mitch Mitchell en Noel Redding, collega’s Steve Winwood en Dave Mason en manager Chas Chandler. Ned.3, 21.25-22.25u.

Bud’s best. Een jaar geleden was de autobiografie van Carlo Pedersoli maandenlang het best verkochte boek in Duitsland. Pedersoli werd in de jaren 70 wereldberoemd als Bud Spencer in een onafzienbare rij knokfilms waarin hij met Terence Hill acteerde – al zou hij de term ‘acteren’ zelf liever niet gebruiken. Vanavond dit portret van de inmiddels 82-jarige voormalige recordzwemmer, Olympiër, jurist en acteur. Arte, 21.50-22.40u.

Sport

Wielrenen: Milaan - Sanremo. Verslag van de Italiaanse openingsklassieker. Eén, 14.40-17.30u.

Rallye Aïcha des Gazelles du Maroc. Verslag van de enige autorally ter wereld voor vrouwen, die vandaag van start ging aan de voet van de Eiffeltoren voor de eerste etappe naar Almería. TV5, 21.00-21.05u.

Grand Prix van Australië. Verslag van de eerste race van het Formule 1-seizoen. Morgen, RTL7, 06.55u.