Trouwe belegger in aandelen Goldman Sachs

Vijf dagen winst in een week. En dat terwijl de economie last heeft van een dubbele dip. Beleggers die in tijden van crisis de aandelenmarkt trouw zijn gebleven zijn deze week beloond. De beursgraadmeter van de Amsterdamse beurs klom in een week tijd 10 punten, ofwel 2,5 procent, tot 336 punten. Sinds begin dit jaar klom de AEX al 7,5 procent. Beleggers in de Amsterdamse MidKap pakten sinds 1 januari al 18,7 procent en komen daarmee dicht in de buurt van de top onder de Europese aandelenbeurzen, de Duitse DAX. Die pakte in iets meer dan drie maanden al 21,25 procent winst. Kanttekening bij deze stijger: anders dan de Amerikaanse Dow Jones, is de AEX nog steeds ver verwijderd van de pre-crisisstand van 562 punten.

De evidente daler deze week is de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Één ingezonden brief in The New York Times deze week deed in één klap ruim 2 miljard dollar (van de ruim 60 miljard) aan beurswaarde verdampen. Het vertrek van derivatenhandelaar Greg Smith – hij stuurde de brief – zorgde niet alleen voor een financiële tegenvaller voor de über-zakenbank. Erger nog is misschien wel de verdere reputatieschade die de bank opliep. Goldman was, mede door haar soms dubieuze optreden in de hypotheek- en schuldencrisis, al het zwarte schaap onder de zakenbanken. Bijkomend voordeel van deze laatste rel: op internet is een schat aan parodieën te vinden. Zoek op: Goldman Smith Darth Vader.