thuiskoknieuws

Geroosterde aubergine

Een aubergine kun je eten natuurlijk, gebakken of gevuld of gegrild, maar je kunt hem ook inzetten als een soort saus. Dat is een van de trucs van de Israëlisch/Britse restauranteigenaar en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi. Menigeen kent auberginepuree wel als meze (een hapje vooraf), maar je moet even op de gedachte komen dat je de gare puree, gemengd met yoghurt ook heel goed kunt gebruiken als saus bij geroosterde pompoen, bijvoorbeeld. Wie wat geroosterde zaden (uienzaad, pompoenpitten, korianderzaad, mosterdzaad, peperkorrels) over de in de oven geroosterde pompoen strooit en die opdient met zo’n auberginesaus heeft een heerlijk gerecht op tafel.

Rooster daarvoor de aubergine onder de ovengril tot-ie aan alle kanten zwart ziet (wel de aubergine eerst goed aan alle kanten inprikken met een vork, anders ontploft-ie). Dan de aubergine doorsnijden en in een zeef een half uur laten uitlekken. Prak het vluchtvlees en vermeng het met peper en zout, eventueel knoflook en Griekse yoghurt.

Knoflook

Een van de smaakmakers die Ottolenghi en zijn compaan Tamimi graag gebruiken, naast citroen, yoghurt en verse kruiden, is knoflook. Heel veel knoflook. En als je nu vegetariër bent maar je houdt niet van knoflook? Ik ken er minstens één met deze handicap. Toen ik die vraag onlangs aan Tamimi en Ottolenghi voorlegde, probeerden ze eerst de onbekende knoflookhater tóch knoflook te laten eten: „Kan hij er niet aan wennen?” „Waarom houdt hij er niet van?” Toen dat niet hielp, hadden ze maar één advies: laat het weg. Knoflook is nergens door te vervangen, en wie er niet van houdt, doet het gewoon zonder.

Is vegetarisch moeilijker?

Er zijn mensen die zeggen dat het moeilijker is om vegetarisch te koken dan om gewoon een stuk vlees te braden of te stoven. Misschien kunnen zij eens kijken naar keukens die van zichzelf veel vegetarische gerechten in de aanbieding hebben, zoals Indiaas eten bijvoorbeeld. Ook de Chinese en de Indonesische keuken hebben heel veel te bieden op vegetarisch vlak. En de mediterrane keukens vaak ook, Claudia Roden schreef bijvoorbeeld Tamarinde en saffraan, een aantrekkelijk kookboek met voornamelijk groentegerechten en een aantal visrecepten.