Sportweekend: de klassieker Milaan-Sanremo en Formule 1 van start

Matthew Goss sprintte vorig jaar in een kleine kopgroep naar de zege in Milaan-Sanremo. Foto AFP / Luk Beines

Zonder Nederlandse favorieten, maar mét een lading internationale toppers, gaat vandaag de eerste echte wielerklassieker van start. Het is tijd voor La Primavera, de Sint-Josefsklassieker; oftewel Milaan-Sanremo.

Normaliter is winst in de Italiaanse eendagskoers weggelegd voor de sprinters. Soms, zoals Fabian Cancellara vier jaar geleden nog bewees, wordt die ongeschreven wielerwet met voeten getreden. Vandaag is de Zwitser er in elk geval bij, net als de non-sprintende collegakanshebbers Edvald Boasson Hagen en Vincenzo Nibali. Die laatste won deze week de Tirreno Adriatico.

Vele, zo niet alle ogen zijn gericht op Mark Cavendish. De wereldkampioen gaf maanden geleden al te kennen Milaan-Sanremo net als in 2009 te willen winnen. Lukt het hem de andere sprinters als Peter Sagan, Tyler Farrar, Oscar Freire en Matthew Goss (winnaar 2011) te verslaan, is hij de eerste wereldkampioen sinds 1983 die La Primavera wint:

Nederlanders? Tsja, Johnny Hoogerland kan voor een leuke aanval zorgen maar daar lijkt alles dan ook wel weer mee gezegd. ‘Wij’ zijn sowieso niet zo van deze klassieker: in de 102 voorgaande edities was er slechts drie keer Oranjesucces, met Hennie Kuiper in 1985 als laatste zegevierder.

Gas erop, nog nooit zoveel wereldkampioenen in de Formule 1

Morgenochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd leggen 24 Formule 1-bolides elk weer zo’n 700 pk op het asfalt van Melbourne Park. Het seizoen begint weer met regerend wereldkampioen Sebastian Vettel in zijn Red Bull als topfavoriet. Maar met vijf andere wereldkampioenen popelend om de jacht te openen staat er het sterkste rijdersveld ooit. Vettel kan dus aan de bak.

Voor de liefhebber en neutrale toeschouwer was 2011 een matige en eentonige editie van het WK. Dit jaar lijkt de concurrentie, met McLaren-duo Jenson Button en Lewis Hamilton voorop, klaar om van dit seizoen een knaller te maken. Samen met Vettel, Michael Schumacher, Fernando Alonso en de teruggekeerde Kimi Raikkonen staan er zes wereldkampioenen op de grid. En dat gebeurde nog nooit. Een opwarmertje:

http://youtu.be/FQQo97Vg0wo

Voor het eerst sinds 2008 is er ook weer een Nederlandse coureur bij. Elke Grand Prix is de 26-jarige Giedo van der Garde reserverijder bij het team van Caterham (vorig jaar Lotus). Het doel is duidelijk: dit jaar in de luwte leren in de F1, volgend jaar racen. Op 25 november wordt het seizoen afgesloten in Brazilië, laten we hopen dat ook dan pas het WK wordt beslist.

En dan verder nog…

Alle voetbalogen zijn dit weekend natuurlijk gericht op wat er in Eindhoven gebeurt. Krijgt Phillip Cocu PSV weer aan de praat? Thuis tegen Sc Heerenveen is geen gemakkelijke pot, maar willen de Eindhovenaren de neerwaartse prestatiecurve doorbreken, is winst essentieel.

En er is meer moois te beleven in de Eredivisie dit weekend. Wat te denken van ADO Den Haag tegen Ajax en de kraker FC Twente-Feyenoord? Koploper AZ speelt thuis tegen NAC.