Paus Shenouda III, hoofd van de Egyptische kopten, overleden

Het hoofd van de koptische kerk in Egypte, Paus Shenouda III, is 88 jaar geworden. Foto AP / Amr Nabil

Het hoofd van de koptische kerk in Egypte is zaterdag overleden. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA bekendgemaakt. Paus Shenouda III is 88 jaar geworden.

De kerkleider bezweek volgens MENA aan lever- en longaandoeningen die hem al jaren parten speelden. Een koptische televisiezender vertoonde zaterdag een portret van de overleden paus met het onderschrift ‘De koptische kerk bidt tot God dat hij in de armen van heiligen in vrede mag rusten’.

Shenouda III leidde kerk dertig jaar

De koptische patriarch, die in het Arabisch met ‘Baba Shenouda’ werd aangeduid, leidde zijn Koptisch-Orthodoxe Kerk ruim dertig jaar lang. Aanhangers zagen Shenouda als beschermheer tegen de dreiging die volgens veel kopten uitgaat van de islamitische meerderheid in hun land. De paus bleef het bewind van de gehate president Hosni Mubarak lang steunen, omdat de belangen van de christelijke minderheid in zijn ogen daarmee het best waren gediend.

De kopten, die tien procent uitmaken van de 85 miljoen Egyptenaren, kregen het afgelopen jaar te maken met toenemend geweld en gingen vaak de straat op om te protesteren tegen het uitblijven van stappen tegen de daders.

De kopten klagen al lang over discriminatie door de staat en vooroordelen van de moslimmeerderheid. Christenen worden zelden op belangrijke posten in de veiligheidsdiensten of bij de overheid benoemd en hun overtuigingen worden vaak door radicale moslimgeestelijken door het slijk gehaald.

    • Lex Boon