Parlement Egypte versterkt invloed op grondwet

Het Egyptische parlement bijeen in Kairo. Foto AP / Mohammed Asad

Het door islamistische partijen beheerste parlement van Egypte heeft zich van een overwicht verzekerd in de commissie die de nieuwe grondwet opstelt. Het parlement besloot vandaag met een overweldigende meerderheid dat het zelf ten minste de helft van de honderd commissieleden afvaardigt. Dat meldt persbureau AP.

Het besluit is onderdeel van de richtlijnen die het 678-koppige parlement vandaag voor de commissie opstelde. Christelijke en liberale parlementariërs boden fel maar vergeefs verzet tegen die het conceptreglement. Zij eisten een groter aandeel in de commissie voor onafhankelijke deskundigen en activisten.

Zodra de commissie is benoemd heeft die een halfjaar de tijd om een grondwet op te stellen. Die wordt vervolgens aan de Egyptische kiezers voorgelegd.

De nieuwe grondwet van Egypte hevelt naar verwachting een aantal bevoegdheden over van de president naar het parlement. Zolang de islamistische partijen de toon aangeven in de volksvertegenwoordiging biedt dat hen de kans de rol van de islam in Egypte te vergroten.

    • Lex Boon