Over de haag

Ik zeg mooi niks...

Een keer of vier per week krijgen parlementair journalisten een groeps-sms: „Overleg in Catshuis wordt ... voortgezet van ... tot uur.”. Op de puntjes staan dan een datum en tijd. Meer wil het kabinet niet over de tussenformatie kwijt. „Over het Casthuis doen we geen mededelingen”, zei Mark Rutte gisteren veertien keer in zijn persconferentie van een half uur. Frits Wester van RTL Nieuws probeerde het toen maar zo: „Wij horen dat het slecht gaat.” Rutte: „Dit is een proefballonnetje, zeker ook als ik naar uw gezicht kijk. Die laat ik dus maar even gaan.” De chef van de Haagse redactie van De Telegraaf rest dan niets anders dan harde snurkgeluiden.

...en lach niet mee

Ook op het spotje van vakcentrale FNV wilde de soms zo eloquente Mark Rutte niet reageren. In het filmpje ‘Laat ze niet vallen’ schetsen werknemers van de sociale werkvoorziening een zwart toekomstbeeld voor zichzelf als gevolg van het kabinetsbeleid. Dit wordt afgewisseld met enkele schaterpartijen van de premier in de Tweede Kamer. Alsof hij ze uitlacht. „Ik laat het aan anderen over daar iets van te vinden”, zegt Rutte. Niet verbazingwekkend: hij heeft het filmpje zelf niet gezien. En wil dat misschien ook wel zo houden.

Voorzittersvacature

Dat de Kamer zelf de hoge prijzen van nieuwbouwhuizen moet onderzoeken, dáár waren Kamerleden zoals PVV’er Eric Lucassen het snel over eens. Maar een voorzitter van de onderzoekscommissie aanwijzen, dat was te veel gevraagd. De vijf leden kwamen er niet uit, de benoeming werd uitgesteld. Nu moeten de fractievoorzitters het maar bepalen.

Ruttes weekendles

„In mijn vak heb ik, de laatste tien jaar, geleerd dat het belangrijkste is wat ík denk, niet wat iedereen denkt.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.