Noord-Korea nodigt waarnemers uit voor bijwonen raketlancering

Modellen van Noord- en Zuid-Koreaanse raketten in het Koreaanse Oorlogsmuseum in Seoul. Foto Reuters / Lee Jae-Won

Internationale waarnemers en buitenlandse journalisten zijn volgende maand welkom op een omstreden raketlancering van Noord-Korea bij te wonen. Dat maakte het staatspersbureau van het land vanmiddag bekend.

De Noord-Koreanen hebben een aantal belangrijke internationale organisaties vandaag over hun plannen voor de raketlancering ingelicht, aldus staatspersbureau KNCA. De lancering moet volgende maand plaatsvinden in het kader van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea.

Verschillende landen, waaronder Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, zien de lancering als verkapte test voor langeafstandsraketten en sprak gisteren hun bezorgdheid over de plannen uit. Volgens Noord-Korea staat de nu aangekondigde lancering los van deze afspraken omdat het om het ruimteprogramma van het land gaat.

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, sprak vanochtend echter ook zijn zorgen uit over de Noord-Koreaanse plannen. De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken liet de Noord-Koreaanse gezant in Peking in een onderhoud weten dat China hoopt dat alle partijen in de regio hun kalmte bewaren, terughoudendheid betrachten en niet onnodig spanningen veroorzaken.

Eind vorige maand bereikte Noord-Korea en de Verenigde Staten een nucleair akkoord. Noord-Korea zou kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten opschorten.