‘Nigeria onderhandelt met Boko Haram over einde geweld’

Boze Nigerianen halen verhaal bij militairen na een aanslag op een kerk in de centrale stad Jos vorige maand. Foto Reuters

De Nigeriaanse regering onderhandelt via een tussenpersoon met de islamitische terreurgroep Boko Haram in een poging een einde te maken aan het gebruik van geweld door de groep. Dat zeggen regeringsbronnen rond de onderhandelingen tegen persbureau AFP.

Volgens een hoge veiligheidsfunctionaris hebben er verkennende gesprekken plaatsgevonden tussen de regering en een door Boko Haram aangestelde bemiddelaar. De terreurgroep heeft volgens de functionaris in de gesprekken voorwaarden kenbaar gemaakt die een tijdelijk staakt-het-vuren mogelijk moeten maken. De groep zou bereid zijn drie maanden de wapens neer te leggen als alle gevangenen van de groep worden vrijgelaten en er geen arrestaties meer worden verricht. De regering zou het voorstel in beraad hebben, maar wilde tegenover het AFP nog niet reageren.

Berichten over gesprekken tussen de regering en Boko Haram duiken al zo’n half jaar geregeld op, zegt onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer, die voor NRC Handelsblad over Nigeria schrijft:

“Verkennende gesprekken of pogingen tot het voeren van onderhandelingen zijn al langer aan de gang. Een probleem is dat er binnen Boko Haram meerdere groepen bestaan en die hebben lang niet allemaal baat bij een einde van het geweld. Daarom is het maar de vraag of de regering wel weet met wie ze precies aan tafel zit. Het is een heel schimmig spel.”

De Nigeriaanse autoriteiten zijn al jarenlang verwikkeld in een bloederige strijd met Boko Haram. De islamitische beweging streeft naar de invoering van de shariawetgeving in heel Nigeria en pleegt met regelmaat aanslagen op overheidsgebouwen, kerken en cafés. De laatste jaren vielen daarbij meer dan duizend slachtoffers.