Nieuwsoverzicht

Terrorisme

Terreurverdachte (20) gearresteerd in A’dam

Amsterdam. De Nationale Recherche heeft in Amsterdam een 20-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. In zijn woning lagen tien meter ontstekingslont, een kilo aluminiumpoeder en dvd’s met jihadistisch materiaal. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld. De man zocht op internet naar handleidingen om zelf explosieven te vervaardigen. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam heeft het voorarrest van de verdachte vrijdag met twee weken verlengd. (Novum)

Hoorn van Afrika

Eritrea roept hulp VN in na aanval Ethiopië

addis abeba. Eritrea heeft de Verenigde Naties vrijdag opgeroepen actie te ondernemen tegen „daden van agressie” van buurland Ethiopië. Ethiopische troepen vielen donderdag drie militaire posten in Eritrea aan, omdat van daaruit Ethiopische rebellen zouden opereren. Eritrea zei zich niet te laten verleiden tot een tegenaanval. De twee landen voerden van 1998 tot 2000 een oorlog, waarbij 70.000 mensen omkwamen. (Reuters, BBC)

Arrestatie

Maker KONY2012 video opgepakt in San Diego

san diego. Jason Russell, de maker van de populaire internetvideo KONY 2012, is donderdag door de politie in San Diego opgepakt wegens masturberen in het openbaar en het beschadigen van auto’s. Vervolgens is Russell (33), die mogelijk onder invloed was van alcohol of verdovende middelen, opgenomen in een ziekenhuis. De video KONY 2012 vraagt aandacht voor de wreedheden van de Oegandese militieleider Joseph Kony en is in amper twee weken door honderd miljoen mensen bekeken. (NRC)

Voetbal

Europa League: AZ treft Valencia in kwartfinales

Nyon. AZ speelt in de kwartfinale van de Europa League tegen Valencia. De koploper van de eredivisie speelt op 29 maart thuis, de return in Spanje volgt een week later. Als AZ de kwartfinale overleeft, speelt de club tegen de winnaar van Atlético Madrid-Hannover. (Novum)