Nieuw & vol 8-

Bij Volt in Amsterdam zit het elke avond twee keer vol. Ronald Hoeben snapt waarom.

Het is een toestand waar menig restaurateur in deze crisistijden naar snakt: een stampvolle zaak, waar na negenen ook nog eens een tweede zitting binnenwandelt. Zo is de situatie bij Volt, een nieuw restaurant aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Een hoekpand, verdeeld in een ruime eetzaal met bar bij binnenkomst en een klein zaaltje, eerder een eetkamer, ernaast. Ertussenin hebben we, vanaf ons tafeltje in de gang dat precies voor de toegang van de toiletten past, inkijk in de half open keuken. Niet de allerbeste plek, zoveel is zeker, maar het is de laatste en dan is er dus geen keus meer. Een strak interieur met gladde, bruine aanschuiftafeltjes, de herrie van een kakelende massa maakt muziek overbodig.

Volt zit in de populaire prijsklasse die zich kenmerkt door hoofdgerechten van rond de twintig euro en voor- en nagerechten voor ongeveer een tientje. Een driegangenmenu kost 33 euro.

Er zijn direct al twee basisvoorwaarden in orde: het brood, dat van uitstekende kwaliteit is en het zonder morren geschonken kraanwater. Vooral in zaken die voor dertig euro een menu serveren is een waterpost van vijf, vaker nog tien euro op de rekening bizar, zeker als de kwaliteit van het kraanwater al zo goed is. Verder schenkt Volt vriendelijk geprijsde wijnen per glas (vier rood, vier wit en drie rosé) en is de geschonken maat daarbij niet te benauwd. Er kan vanaf vier uur geborreld worden, binnenkort ook op het terras. Uiteraard ook hier een hippe gin tonic (Tanqueray & Fever Tree) in de aanbieding, maar de klungelige volgorde van ijs, citroen en stampertje in het glas verraadt de prille ervaring met de materie.

Van pijlstaartinktvis, chorizo, rijst en tomatensaus is een lekker voorgerecht (9 euro) gemaakt. Chorizo is een sympathieke brenger van hartigheid in een gerecht en gebakken chorizo kan ook nog eens voor een krokante toets zorgen, al is dat hier niet gedaan. Thaise pastinaaksoep met garnalen en koriander (10 euro) is een behoorlijk romige ervaring, maar goed op smaak en met veel, perfect gegaarde garnalen erin.

Met een (voorbeeldig) gegrilde zeebaarsfilet naast bieten, ricottaravioli en salsa verde zijn we voor 19 euro ook tevreden, maar hier duikt een supplementkwestie op. Naast een broodsupplement van 3 euro, dat blijkbaar alleen bij extra brood van kracht is, zijn ook de ‘oerfrieten’ een accessoire tegen meerprijs (4 euro). Staat tegenover dat ze erg lekker zijn en in een prachtig blond gefrituurde tweepersoonsportie geserveerd worden. En die hoeveelheid komt goed uit, want het vegetarische pastagerecht is geen feest: een nogal plichtmatige kom spirali met broccoli die de elegantie en bezieling van de overige gerechten ontbeert. Dan is vijftien euro opeens een hoop geld.

Restaurant VoltFerdinand Bolstraat 178Amsterdam020-4715544