Maker film Kony naakt gearresteerd en opgenomen in ziekenhuis

Foto Reuters / Brendan McDermid

Jason Russell, de maker van de korte film ‘Stop Kony 2012’ die vorige week een grote hit werd op internet, is deze week in het ziekenhuis opgenomen. Hij werd rennend en schreeuwend op straat aangetroffen in zijn woonplaats San Diego.

De politie van San Diego werden donderdag gealarmeerd door wegggebruikers die Russell naakt over straat zagen rennen terwijl hij schreeuwde en het verkeer hinderde (filmpje). Politiewoordvoerder Andra Brown vertelde persbureau AFP dat een getuige zei dat hij ook op straat masturbeerde. De politie besloot hem aan te houden en naar een ziekenhuis in de stad te vervoeren.

Het hoofd van Invisible Children, de organisatie waarvan Russell medeoprichter is, stelde gisteravond in een verklaring dat de emoties van Russell hun “ernstige tol” hadden geëist en dat daarom een “ongelukkig incident” heeft kunnen plaatsvinden. Russell is volgens zijn werkgever in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van uitputting, uitdroging en ondervoeding.

Russell scoorde anderhalve week geleden een enorme internethit met zijn video ‘Stop Kony 2012’, een half uur durende documentaire over de Oegandese rebellenleider Joseph Kony. Op de video, die in ruim een week tijd tientallen miljoenen keren werd bekeken, kwam ook kritiek van activisten, die stelden dat niet alle feiten in de film correct zijn en er een versimpeld beeld van de situatie rond Kony wordt geschetst.

Kony wordt door het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC) beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van tienduizenden kinderen die als kindsoldaat en seksslaven werden ingezet in zijn Verzetsleger van de Heer. Kony weigert zichzelf aan te geven. De Oegandese regering kondigde gisteravond de oprichting van een regionale troepenmacht aan die de rebellenleider moet opsporen.

    • Pim van den Dool