Lesje yoga is een drama

Echte meisjes op zoek naar zichzelf RTL 5, 19.20-20.20 uur

„Wie? Aad Visser? Nooit van gehoord!” Jenna, een deelneemster van Echte meisjes op zoek naar zichzelf heeft geen idee wie die oude man is die zich bij een tempel in Kathmandu voorstelt als de host van de realityshow waar ze aan meedoet. Ook de andere dames hebben nog nooit gehoord van de voormalige presentator van muziekprogramma TopPop. „Ad Visser? Ik noem hem gewoon Aad Bilnaad.”

Daarmee is de toon gezet. In dit donderdag begonnen RTL 5-programma gaan tien realitysterretjes – waaronder Britt Dekker (Take me out en Echte meisjes in de jungle) – met de 64-jarige Visser mee op een tocht door Nepal om ‘zichzelf te leren kennen’. De keuze voor goeroe Visser heeft te maken met het feit dat hij in zijn leven „veel spirituele dingen heeft gedaan”. Leuk uitgangspunt, maar het is twijfelachtig of de deelnemers verlicht naar Nederland zullen terugkeren.

De formule is hetzelfde als van voorganger Echte meisjes in de jungle. Ook dit keer knokken twee teams van verwende meisjes onder veel geklaag voor een beetje luxe en comfort in ‘dat vieze, gore Kathmandu’. Een lesje yoga mondt al snel uit in een drama. En als er een lijk wordt verbrand ontstaat er een diepgravende discussie over de dood. „Toen ik mijn konijn verbrandde, rook hij ook zo”, zegt Britt. Daniëlla (Beauty and the nerd) concludeert: „Als ik dood ga, wil ik dat het wordt gevierd met lekkere champi.”

Een zoektocht naar spiritualiteit? Vergeet het maar. In die prachtige omgeving wordt slechts het schrijnende egoïsme van de dames zichtbaar. En dat is natuurlijk het doel van dit programma: lekker lachen om al die dommigheid en verbazing over een andere cultuur.