Kosten Olympische Spelen Nederland tot nu toe: 188 miljoen

De kosten om de Olympische Spelen naar Nederland te halen lopen op. Nog voordat duidelijk is of Nederland zich kandidaat stelt, hebben gemeenten, provincies en het rijk al 188 miljoen euro uitgegeven aan dienstreizen, lobbycomités en investeringen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het geld is ook gestoken in sportaccommodaties van Olympische afmetingen. Daarvoor is ongeveer 107 miljoen euro besteed. De overige 81 miljoen zijn de directe kosten voor onder meer lobby’s en haalbaarheidsonderzoeken.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verontwaardigd, meldt persbureau Novum. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de uitgaven ‘waanzinnig’. Leijten:

“Investeer gewoon in goeie basissport voor alle jeugd en voor mensen die nog niet sporten, en doe niet mee aan dit soort snoepreisjes voor de bestuurlijke elite.”

Sportkoepel NOCNSF vindt de bedragen te verantwoorden en veel te weinig. Directeur Gerard Dielessen:

“Er wordt geld uitgegeven aan het op Olympisch niveau brengen van Nederland en met name sport weer als middel in te zetten, ook voor de breedtesport. En die breedtesportontwikkeling is heel erg belangrijk want daarmee kun je obesitas bestrijden, en andere gezondheidsklachten voorkomen, dus ik vind het eigenlijk een schijntje.”