Kosheri met pittige tomatensaus

Kosheri, op allerlei manieren gespeld, is een traditioneel Egyptisch gerecht dat ook in Marokko wel gemaakt wordt. De kruiderij is in deze versie eerder Marokkaans dan Egyptisch.

Een schotel als deze komt aardig in de buurt van een ‘hoofdgerecht’. Geef er een paar groentenschotels bij, bijvoorbeeld een wortel-sinaasappelsalade (met gekookte wortel, stukjes sinaasappel, een dressing van sinaasappelsap en notenolie en het geheel bestrooid met geroosterde zaden) en de in het stuk genoemde gegrilde courgette met basilicumolie. Dat is samen een voortreffelijk maal.

200 g bruine of groene linzen, 40 g boter, 50 g spaghettini (heel dunne spaghetti), 200 g rijst, 1 tl nootmuskaat, 1 tl kaneel, 3 el olijfolie, 3 uien

pittige tomatensaus

4 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 fijngehakte rode chilipeper, 2 tl gemalen komijn, 2 tl gemalen koriander, 1 blik tomaten (400g), 1 el azijn, korianderblaadjes

Hak voor de tomatensaus de knoflook en de chilipeper fijn en bak ze kort in de olijfolie. Voeg de tomaten toe (hak ze, als ze dat niet al zijn, in stukjes), de specerijen en de azijn. Voeg zout naar smaak toe en laat zachtjes twintig minuten pruttelen. Zet het gas uit. Hak een deel van de koriander fijn, doe die bij de tomatensaus en proef. Als de saus koud geserveerd wordt, moet-ie hoger op smaak zijn dan warm. Dus proef nog even nadat de saus geheel is afgekoeld.

Kook de linzen in ongeveer een half uur gaar maar niet papperig. Giet ze af.

Spoel de rijst goed af en laat uitlekken. Smelt de boter in een pan en bak daar de spaghettini in tot-ie lichtbruin is. Doe de rijst erbij en roer even goed door. Doe er zoveel water bij dat de rijst ruim onder staat en voeg kaneel, nootmuskaat en een snuf zout toe. Laat met een deksel op de pan zachtjes gaar worden. Haal het deksel van de pan en laat de rijst uitdampen.

Snijd de ui in halve ringen en bak die in een koekenpan in de olie tot ze donkerbruin en zacht zijn. Bestrooi met peper en zout.

Combineer de linzen, de rijst en de uien en dien op met de pittige tomatensaus, warm of koud.