Kofi Annan gaat terug naar Damascus

De internationale bemiddelaar voor Syrië, oud-VN-chef Kofi Annan, stuurt dit weekeind een missie naar Damascus om een nieuw bezoek van hemzelf aan de Syrische hoofdstad voor te bereiden. Hij wil de gesprekken voortzetten die hij afgelopen weekeinde met de Syrische regering voerde over beëindiging van het geweld.

Het resultaat van die besprekingen noemde Annan gisteren teleurstellend. In een videoverbinding vanuit Genève bracht hij verslag uit aan de Veiligheidsraad, het machtigste orgaan van de Verenigde Naties, die in New York in besloten zitting bijeen was.

Annan had de leden van de raad op het hart gedrukt met één stem te spreken en zijn missie te steunen, zei hij naderhand tegen journalisten. Tot nu toe is de Veiligheidsraad ernstig verdeeld over de crisis in Syrië. Rusland en China hebben twee keer een veto uitgesproken over een resolutie waarin het geweld van de regeringstroepen veroordeeld werd. Volgens Annan moet de situatie „heel voorzichtig aangepakt worden, om een escalatie te voorkomen die de hele regio zal destabiliseren”. De Russische regering zei gisteren dat ze Damascus heeft aangemoedigd met Annan samen te werken en spoorde het Westen aan zo’n boodschap ook te geven aan de opstandelingen.

De Syrische autoriteiten hebben de komst van de medewerkers van Annan verwelkomd. Volgens het officiële persagentschap Sana gaat het om een ‘technische missie’, gericht op ontwikkeling van toezicht op een eventueel staakt-het-vuren. Van een staakt-het-vuren willen oppositie noch regering op dit moment weten.

De regering van buurland Turkije heeft Turkse burgers in Syrië opgeroepen om het land te verlaten, vanwege de toenemende onveiligheid. Premier Erdogan zei dat Turkije verschillende opties bestudeerd, waaronder de instelling van een bufferzone langs de grens op Syrisch grondgebied, waar vluchtelingen een veilig heenkomen zouden kunnen zoeken. (AP, Reuters, AFP)

Syrisch getreiter werd moord: pagina 20-21