Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Jongens binnen R.-K. Kerk gecastreerd wegens homoseksueel gedrag

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk zijn in de jaren vijftig minderjarige jongens gecastreerd. Daarmee moesten ze van hun “homoseksuele gedrag” afgeholpen worden. In zeker één geval betreft het een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een katholiek internaat. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Daarbij zijn aanwijzingen gevonden voor nog eens tien gevallen.

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk zijn in de jaren vijftig minderjarige jongens gecastreerd. Daarmee moesten ze van hun “homoseksuele gedrag” afgeholpen worden. In zeker één geval betreft het een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een katholiek internaat. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Daarbij zijn aanwijzingen gevonden voor nog eens tien gevallen.

De commissie-Deetman, die in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk het kindermisbruik binnen de Kerk onderzocht, werd over de castraties schriftelijk geïnformeerd, maar vermeldde het niet in haar eindrapport. Volgens de commissie bevatte de melding “onderzoekstechnisch weinig aanknopingspunten voor verder onderzoek”. De melder zou ook gevraagd zijn te bellen met de commissie, maar hij deed dat niet. Melder Cornelius Rogge (79) zegt dat verzoek niet te hebben ontvangen. Waarom de commissie Rogge niet gebeld heeft, is onduidelijk.

De krant onderzocht de melding van Rogge, die betrekking had op de castratie van misbruikslachtoffer Henk Heithuis. Heithuis deed in 1956 bij de politie aangifte over ontucht in een katholiek jongensinternaat in Harreveld in Gelderland. Na zijn getuigenis werd hij door de politie afgeleverd in de ook door katholieke broeders geleide psychiatrische inrichting Huize Padua in het Brabantse Boekel en gecastreerd wegens zijn homoseksuele gedrag.

Ook gevoelige informatie over oud-premier Marijnen buiten rapport van Deetman gelaten

Informatie over de castratie is niet het enige dat ontbreekt in het eindrapport van de commissie. Deetman nam ook gevoelige informatie over Vic Marijnen, politicus van de Katholieke Volkspartij (KVP) niet op. Marijnen – minister vanaf 1959, premier in 1963 – was tot 1959 bestuursvoorzitter van het internaat waar Henk Heithuis en tientallen andere pupillen zijn misbruikt. Uit een vertrouwelijk feitenverslag van de commissie-Deetman blijkt dat in archieven is ontdekt dat Marijnen zich in 1958 ingespannen heeft om veroordeelde ontuchtige broeders van hun celstraf af te helpen. In notulen van de broeders staat: “Marijnen heeft een weg gezocht, maar op advies van de Bisschop is het gratieverzoek ingetrokken”.

Volgens de commissie is de informatie over Marijnen niet vermeld omdat die “betrekking had op een specifieke casus die onlosmakelijk is verbonden met een naar een persoon herleidbare beschrijving”.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt al langer dat het eindrapport van Deetman vragen onbeantwoord laat. Een parlementair onderzoek zou meer licht moeten werpen op de rol van de overheid.

Reacties op dit nieuws zijn welkom via misbruik@nrc.nl. Lees het achtergrondverhaal ‘Het verminkte leven van Henk Heithuis’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).

Onze redacteur Joep Dohmen was vanochtend te gast bij Radio 1 om over zijn onderzoek te vertellen: