John Demjanjuk (91) overleden

Demjanjuk in mei vorig jaar tijdens een zitting van het proces tegen hem in München. Foto AFP / Uwe Lein

De voor oorlogsmisdaden veroordeelde voormalige kampbewaarder John Demjanjuk is overleden. Dat heeft de Duitse politie vanmiddag bevestigd.

De 91-jarige Demjanjuk is overleden in een verpleeghuis in Bad Feilnbach in de deelstaat Beieren. Daar verbleef hij sinds zijn veroordeling van vorig jaar. Over zijn precieze doodsoorzaak is nog niets bekend. Volgens de politie was er begin van de middag een ‘routine-onderzoek’ naar zijn overlijden aan de gang.

Demjanjuk werd in mei vorig jaar veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Joden in het vernietigingskamp Sobibor tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg vijf jaar celstraf opgelegd, maar kwam vanwege zijn hoge leeftijd direct weer vrij. De veroordeling van Demjanjuk was een sensatie omdat hij de eerste nazidader was die in Duitsland zonder individueel schuldbewijs verantwoordelijk werd gesteld. Niemand heeft Demjanjuk in Sobibor ooit als bewaker aan het werk gezien, maar toch was er volgens de rechtbank voldoende bewijs.

De in Oekraïne geboren Demjanjuk was soldaat in het Rode Leger en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Zijn berechting van vorig jaar in München was niet zijn eerste berechting. In Israël werd hij in de jaren tachtig ter dood veroordeeld omdat hij, ‘Ivan de Verschrikkelijke’, de beul van het vernietigingskamp Treblinka zou zijn geweest. Hij ging in beroep en werd vrijgesproken. Demjanjuk werd in 2009 door de VS aan Duitsland uitgeleverd. Het proces tegen hem werd mede gevoerd namens een aantal nabestaanden van Nederlandse Joden die in Sobibor zijn vermoord.