Inlichtingenchef Gaddafi gearresteerd in Mauretanië

Het voormalig hoofd van de Libische inlichtingendienst Abdullah al-Senussi op archiefbeeld, augustus 2011. Foto Reuters / Paul Hackett

De voormalige chef van de inlichtingendienst van Gaddafi, Abdullah al-Senussi, is vanochtend gearresteerd in de hoofdstad van Mauretanië, Nouakchott. Dat bericht van het staatspersbureau van Mauretanië is vanmiddag door de Libische autoriteiten bevestigd.

Al-Senussi was een van de belangrijkste figuren binnen Gaddafi’s regime en werd net als Gaddafi en zijn zoon Seif al-Islam Gaddafi aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij is afgelopen nacht op de luchthaven van Nouakchott zijn opgepakt. Al-Senussi zou met een reguliere passagiersvlucht van de Marokkaanse stad Casablanca naar Nouakchott zijn gereisd op een vervalst Malinees paspoort.

De arrestatie van Al-Senussi, die vanochtend al werd gemeld, werd aan het begin van de middag officieel bevestigd. In november vorig jaar ging al het gerucht dat hij was opgepakt in het zuiden van Libië, maar dat bericht bleek later niet te kloppen.

Al-Senussi, een zwager van Gaddafi, was onder zijn bewind chef van de militaire inlichtingendienst en stond in die rol aan de leiding van gehate volksmilities die tot het laatste moment voor Gaddafi’s regime vochten. Het is nog onduidelijk of de autoriteiten in Mauretanië Al-Senussi zullen overdragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.


Grotere kaart weergeven