‘In Rotterdam zijn we radicaler’

Den Haag en Rotterdam hebben allebei te veel inwoners met een uitkering. Wethouders Henk Kool en Marco Florijn, beiden verantwoordelijk voor de Bijstand, wisselden afgelopen week van werkplek. Wat hebben de wethouders geleerd van elkaars aanpak? „Rotterdam heeft meer een houding van: hopla, dat doen we even.”

Wethouder Marco Florijn Foto Casper Rila

‘Die doe-mentaliteit, het aanpakken. Dat mis ik hier wel, hoor.” Wethouder Marco Florijn zucht. Hij heeft „een inspirerend weekje” achter de rug. Maar, zegt hij, „je merkt toch dat het in Den Haag minder snel gaat. In Rotterdam heerst meer een houding van: hopla, dat doen we even. Maar in Den Haag... kijk, het is niet zo dat mensen hier niets doen, hoor. Maar het gaat allemaal wat voorzichtiger.”

Wat doet Rotterdam beter?

„Wij zijn radicaler. Neem bijvoorbeeld social return, ons project om werklozen aan het werk te helpen. Daarin gaan we véél verder dan Den Haag. Op dat gebied kunnen ze echt van ons leren.”

„De problematiek is heel vergelijkbaar. Beide steden zijn bezig met de sociale zekerheid: hoe kunnen we het aantal mensen in de bijstand verminderen? Hoe krijg je nou meer mensen aan het werk? Daar heeft Den Haag al aardig over nagedacht.”

Wat kunt u van Den Haag leren?

„Werklozen hebben veel hobbels om weer aan het werk te gaan. Die pakt men in Den Haag goed aan. Bijstandsgerechtigden gaan naar verschillende workshops. Ze leren om te gaan met schulden en krijgen gezamenlijke lessen over hoe ze de kinderopvang kunnen regelen als zij weer aan het werk gaan. Dat vond ik een zeer aansprekend project. Moeten we in Rotterdam ook mee aan de slag.

„Verder is de Haagse kredietbank goed bezig. Ze helpen mensen hun administratie op orde te krijgen. Men gaat nu contact leggen met onze kredietbank, om dit programma ook in Rotterdam aan te bieden.”

Heeft deze wethouderswissel veel opgeleverd?

„Absoluut. Toegegeven: er zullen geen grootse, meeslepende wijzigingen uit voortkomen. Maar ik heb in Den Haag een paar nieuwe trends gezien waarvan ik zeker weet dat we er in Rotterdam ook mee te maken krijgen. Zo sprak ik gisteren een groep ex-daklozen. Zij vertelden mij dat er in Den Haag een nieuw type dakloze komt: de economische dakloze. Die heeft geen psychische- of verslavingsproblemen, maar is door de crisis zijn huis kwijtgeraakt. De daklozenopvang is hier nog niet op ingericht. Daar kunnen we in Rotterdam dus op tijd rekening mee houden.”

Zou u permanent van plek willen ruilen met uw collega?

„Nou, de ontvangst was hier geweldig! Maar ik mis de specifieke dynamiek van Rotterdam. De Haagse stijl is gewoon wat minder robuust. Het debat is hier heel erg rond, heel keurig. Dat rauwe van Rotterdam, dat ligt mij beter.”

    • Andreas Kouwenhoven