Het ego van de ondernemer Peter Paul de Vries

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

In de kelder van het Damrak is het altijd gezellig, daar waar de echte entrepreneurs met hun bedrijfjes aanrommelen. Het Begemann-concern werd befaamd door alle financiële constructies van directeur-grootaandeelhouder Joep. Begemann schoof onderuit, maar zijn beursnotering niet. De laatste jaren leefde het vehikel verder als Ego Lifestyle – hoe verzin je het – een inmiddels failliete handelaar in hippe laptops.

De notering is onlangs leeg geveegd en krijgt binnenkort weer een nieuwe bewoner: vastgoedboer Jan Ultee uit Bergen. Jan Ultee, u weet wel, die man die in Rotterdam in 2006 een aftands kantoorpand voor 2 miljoen kocht en het twee jaar later voor ruim 11 miljoen aan woningcorporatie Vestia verpatste.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is niet blij met de beursdebutant, want die is verre van transparant. Het kan allemaal niet door de beugel, vindt de VEB. En de nieuwe grootaandeelhouder, zo claimt zij, was al lang verplicht een bod uit te brengen op de resterende aandelen. Zo wordt de kleine belegger benadeeld.

Pikante kritiek, want wie is die andere grote aandeelhouder van het fonds met de nieuwe onuitspreekbare naam 1NOMij? Peter Paul de Vries, voormalig directeur van de VEB, jarenlang dé beschermheer van de particuliere belegger. Hij is „wat verbaasd” over de omgangsvormen van zijn oude club: vragen om opheldering maar zonder het antwoord af te wachten met kritiek naar buiten treden? En dat terwijl het fonds volgens hem aan alle regels voldoet en beleggers, de VEB incluis, met de gang van zaken instemden.

„Dit is niet verstandig. Beter is om eerst de dialoog aan te gaan. Dit is een stormpje in een heel klein glaasje water, en een stormpje waarbij wij formeel sinds een maand niet meer betrokken zijn.”

    • Jeroen Wester