Groenland zit vol gif

Onzichtbare chemicaliën in de fonkelende sneeuw van de Noordpool .

Silent snow Ned. 2, 14.00 - 15.00 uur

Zwangere vrouwen in Groenland mogen geen walvisvet meer eten. Het vet, de belangrijkste bron van voedsel in die regio, barst van de chemicaliën.

De documentaire Silent snow van regisseur Jan van den Berg volgt de jonge Groenlandse Pipaluk Knudsen-Ostermann. Pipaluk wil graag kinderen, maar maakt zich zorgen.

Groenland blijkt ernstig vervuild door onafbreekbare pesticiden. Die zijn officieel verboden, maar worden toch wereldwijd gebruikt om gewassen mee te bespuiten. Via de oceanen en de wind komt het gif terecht in het poollandschap van Groenland. De chemicaliën komen in lichamen van mensen en dieren, met ernstige gevolgen: mannen worden impotent, kinderen hebben een lager IQ.

Pipaluk reist naar Afrika, Zuid-Amerika en India, om de plekken te bezoeken waar pesticiden worden gebruikt. Het zorgt voor adembenemende beelden van dansende Masai, onbekommerde vogels in het regenwoud en Indiase gebedsrituelen.

Tussendoor zien we speelfilmachtige scènes in Groenland van sleeën die worden voortgetrokken door poolhonden, eskimokinderen die stoeien in de sneeuw, en een contemplerende Pipaluk.

Het leidt tot een prachtige, maar sombere film. Overal vertellen de bewoners hetzelfde verhaal: de wereld vervuilt, iedereen wordt ziek. De film biedt weinig zicht op verbetering. In India drinken wanhopige boeren de pesticide om zelfmoord te plegen. De mooie beelden van het poollandschap stemmen daarom droevig. Het sneeuw fonkelt, maar zit vol onzichtbaar gif.