Gerrans wint wielerklassieker Milaan-Sanremo

De Australische wielrenner Simon Gerrans komt als eerste over de finishlijn. Foto AFP / Valery Hache

De Australische wielrenner Simon Gerrans heeft vandaag de Italiaanse eendagskoers Milaan-Sanremo gewonnen. De koers is de eerste echte wielerklassieker van het jaar.

De kampioen van Greenedge was de snelste van een kopgroep van drie, die het peloton net voorbleef. Fabian Cancellara (Radioshack-Nissan) werd tweede, voor Vincenzo Nibali (Liquigas). Gerrans volgt met zijn zege landgenoot Matthew Goss op, die vorig jaar won.

Lange tijd kopgroep van negen renners

De 103e editie van de Primavera werd lang gesierd door een kopgroep van negen renners. Het peloton liet de voorsprong oplopen tot maximaal veertien minuten, maar onder aanvoering van Team Sky en Liquigas werden de koplopers op vijftig kilometer van de meet ingerekend.

Ondertussen had wereldkampioen Mark Cavendish de hoop op zijn tweede zege in Milaan- San Remo al opgegeven. De Brit was niet in goeden doen en werd op 97 kilometer van de meet gelost op het klimmetje Le Manie. Cavendish slaagde er uiteindelijk in om terug te keren in het tweede peloton, maar zijn kansen waren toen al lang verkeken.

Johnny Hoogerland opende op 24 kilometer van de meet het bal. De renner van Vacansoleil koos op de Cipressa, de eerste van de twee klassieke scherprechters, het hazenpad. In de afdaling van de klim ging favoriet Philippe Gilbert onderuit, wat tot lichte chaos leidde in het peloton. De voorsprong van Hoogerland werd in een klap teniet gedaan.

Werk van Nibali, Cancellara en Gerrans konden volgen

Met ruim vijftig man werd koers gezet richting de beroemde Poggio, op ruim negen kilometer van de finish. Daarin deelden Angel Madrazo (Movistar) en Valeri Agnoli (Liquigas) de eerste plaagstoten uit. Het serieuze werk kwam echter van Nibali. De winnaar van de Tirreno-Adriatico zette een machtige demarrage in, die alleen Cancellara en Gerrans konden volgen.

Met slechts enkele seconden voorsprong werd de top bereikt, waarna de afdaling naar San Remo werd ingezet. Met het hijgende peloton in de nek, leken de kansen van de koplopers gering. Niets was minder waar. Onder aanvoering van de sterke Cancellara bleef de kopgroep uiteindelijk net vooruit. Gerrans, die nauwelijks kopwerk had gedaan, profiteerde en versloeg Cancellara in de sprint.

Enkele meters achter nummer drie Nibali won zijn ploeggenoot Peter Sagan de sprint van het uitgedunde peloton. John Degenkolb van Project 1t4i werd vijfde. In de top tien was geen plaats voor Nederlanders en renners van Vacansoleil en Rabobank. Tom Boonen, die de hele dag een sterke indruk maakte, klapte in de laatste kilometer hard tegen het asfalt.