Een dirigent die van show hield en inspireerde

Luid applaus klonk toen Gerard van der Weerd (81) op 18 februari in de bomvolle stadsschouwburg Harmonie in Leeuwarden het podium op kwam. Hij zou de Moulinet Polka dirigeren, uitgevoerd door oud-leden van het Frysk Jeugdorkest, dat op deze jubileumdag zijn 35-jarig bestaan vierde. Van der Weer dirigeerde dat orkest twintig jaar. Zo’n 200 oud-leden waren voor de reünie naar Leeuwarden gekomen.

Van der Weerd hield van show. Al dirigerend liep hij naar de zijkant van het podium, hij wilde laten zien dat zijn orkest zonder hem kon. Maar opeens zakte hij in elkaar. Op weg naar het ziekenhuis overleed hij.

Het Frysk Jeugdorkest was het levenswerk van Gerard van der Weerd. Het orkest werd mede door zijn toedoen in 1977 opgericht . Van der Weerd was soloklarinettist in het Frysk Orkest. Zijn zoon Peter speelde thuis samen met kinderen van andere Frysk Orkest-leden. Toen de strijkersgroep steeds groter werd, benaderde Van der Weerd directeur Henk Smink van het Frysk Orkest en besprak met hem het plan een Frysk Jeugdorkest op te richten. Dat kwam er. En Van der Weerd leidde het twintig jaar met strakke hand.

Beroepsmusicus Van der Weerd was streng en eiste discipline. Wie twee keer te laat kwam op een repetitie, hoefde niet meer terug te komen. Zijn kracht lag in het motiveren van jonge muzikale talenten, die daardoor topprestaties leverden. Op het repertoire zette hij stukken van Mozart en Haydn, maar ook film- en musicalmuziek. Er volgden buitenlandse tournees. Met zo’n 75 jonge orkestleden reisde hij naar onder meer Praag, Rome, Barcelona en Chicago. In 2006 won het FJO het Nationaal Concours voor jeugdsymfonieorkesten in Rotterdam.

De muziek kreeg Van der Weerd van huis mee, in Venlo. Zijn vader was cellist en speelde in het Metropole Orkest. Van der Weerd studeerde klarinet aan het Utrechts Conservatorium bij Jos d’Hondt. In zijn diensttijd speelde hij bij de Koninklijke Militaire Kapel, samen met Bernard Haitink. Hij werkte voor verschillende radio-orkesten, maar koos in 1956 voor een vaste baan als soloklarinettist bij het Frysk Orkest.

Dat zou hij dertig jaar blijven. „Hij kon prachtig, zacht spelen met een mooie toon”, herinnert Henk Smink zich. Van der Weerd was tevens docent aan de Muziekpedagogische Academie (MPA), het latere conservatorium in Leeuwarden. Op zijn 66ste gaf hij het stokje van het jeugdsymfonieorkest over aan eerste trompettist Theo Brouwer. Van der Weerd bleef er als bestuurslid bij betrokken. Zijn vrouw Tine was ook actief voor het orkest. Zij overleed drie jaar geleden.

Van der Weerd luisterde thuis veel naar muziek. Ook bezocht hij concerten. Per taxi, want zijn zicht werd minder. Tijdens het herdenkingsconcert vijf dagen na zijn overlijden speelde zijn orkest in diezelfde stadsschouwburg in Leeuwarden The Sound of Music.

Karin de mik