Dr. Zeepaard doet kaarstest

de proefjesfabriek

Zijn je vader en moeder of je vrienden goed in het bedenken van slimme oplossingen? Zijn ze creatief? Met dit proefje kun je dat testen.

Wat heb je nodig? - Een kleine kaars, een doosje lucifers, een doosje punaises, een proefkonijn en een (zachte) muur.

Wat moet je doen? - Vraag eerst thuis of je dit proefje wel mag doen.

- Laat de kaars, het doosje lucifers en het doosje punaises aan je proefkonijnen zien.

- Vraag of ze de kaars brandend aan de muur vast kunnen maken – en dan zó dat het kaarsvet niet op de grond druipt.

- Lukt dat? De oplossing is om het doosje van de punaises (of van de lucifers) met punaises aan de muur vast te maken en daar de kaars in te zetten. Dan kun je hem aansteken. Als de kaars niet rechtop blijft staan, plak je hem vast met wat gesmolten kaarsvet. Niet veel mensen komen op dat idee.

Hoe kan dat? Voor de oplossing moet je het doosje voor iets anders gebruiken dan waar het voor bedoeld is. Dat vinden veel mensen moeilijk om te bedenken. Alleen mensen die heel creatief zijn kunnen dat – of mensen die het proefje al kenden, natuurlijk. Karl Duncker, een Duitse onderzoeker, bedacht het ongeveer zeventig jaar geleden. Maar misschien weet je zelf nog wel een andere oplossing? Een die nóg creatiever is? Dr. Zeepaard is benieuwd! Als het lukt, stuur je dan een foto?