‘Bijna dertig doden bij explosies rond overheidsgebouwen Damascus’

Bij twee explosies in de Syrische hoofdstad Damascus zijn vanochtend 27 mensen gedood en 97 mensen gewond geraakt. Dat zei de Syrische minister van Volksgezondheid Wael al-Halki vanochtend op de Syrische staatstelevisie.

Een van de twee vanochtend in Damascus ontplofte auto's. De explosies richtten volgens het Syrische staatspersbureau veel schade aan en kostten aan enkele mensen het leven. Foto AP via Syrisch staatspersbureau SANA

Bij twee explosies in de Syrische hoofdstad Damascus zijn vanochtend 27 mensen gedood en 140 mensen gewond geraakt. Dat zei de Syrische minister van Volksgezondheid Wael al-Halki vanochtend op de Syrische staatstelevisie.

Eerder vanochtend berichtte de staatstelevisie nog dat er slechts ‘enkele doden’ bij de explosies waren gevallen. Volgens het officiële kanaal van het Syrische regime vond een van de twee “terroristische aanslagen” plaats bij een gebouw van de douane. De andere explosie zou gehoord zijn bij een gebouw van de Syrische justitie in de wijk al-Wasala. De explosies zouden veroorzaakt zijn door autobommen.

In Damascus, dat relatief rustig is gebleven gedurende de nu precies een jaar durende volksopstand tegen het regime van president Bashar al-Assad, vonden ook in december en januari al grote explosies plaats. Bij die explosies, die het regime ook als terroristische aanslagen betitelden, vielen enkele tientallen doden.

Wie er precies verantwoordelijk zijn voor de explosies of aanslagen in Damascus en andere Syrische steden is onduidelijk. Het regime heeft terreurnetwerk Al-Qaeda geregeld van geweld in het land beschuldigd en wil zo de indruk wekken dat de Syrische oppositie samenwerkt met terroristen. De oppositie heeft altijd ontkend aan te slagen te plegen en vermoedt dat het regime de hand heeft in de explosies.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool