Dieren zoals je ze nooit ziet

Soms leest Dr. Zeepaard een boek. Deze week was dat een fotoboek met dieren die hij normaal zelden ziet: olifanten, leeuwen, ijsberen en andere dieren van het land. Prachtig!

De dierenfoto’s in het boek Kijk je ogen uit! zijn de mooiste die Dr. Zeepaard ooit zag. De foto’s zijn namelijk heel anders dan in andere dierenboeken.

De dieren zijn soms nauwelijks te zien, zoals een damhert in de rode ochtendmist. Veel dieren zijn in actie: twee mannetjesnijlpaarden vechten en een gorilla rent op handen en voeten door het bos. Soms zie je maar een stukje van het dier, zoals de ogen van een krokodil. Hoeveel krokodil zit er nog onder water? Spannende vraag!

Vaak wordt een klein onderdeel van een dier heel groot gefotografeerd. Zoals de foto van een olifant, waarop de voetzool reusachtig lijkt. Dat vertelt een verhaal. Olifanten ‘praten’ namelijk over grote afstand met elkaar door met hun voetzolen de grond zachtjes te laten trillen.

Dit weetje heeft Dr. Zeepaard uit de korte teksten van kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten. Net als andere fijne weetjes. Zoals dat bijen in de korf zelf hun temperatuur regelen en dat nijlpaarden hun eigen zonnebrandcrème maken. Lees ze, maar kijk vooral naar de foto’s.

Jan Paul Schutten. Kijk je ogen uit! €19,95.

    • Karel Berkhout