‘De Zwarte Lijst lokt luisteraars naar Radio 6’

Dj Andrew Makkinga presenteert vanavond De Zwarte Lijst: „Er mag veel meer reggae en hiphop bij. Maar dit is de people’s choice.”

‘Mijn eigen favoriete nummer staat op 311 in de Zwarte Lijst: Fela Kuti met Water Get No Enemy’, zegt dj Andrew Makkinga. „Fela Kuti behoort tot de allergrootsten van de popmuziek. Alles komt bij hem samen: de funk van James Brown vermengd met Afrikaanse muziek; langzame nummers met een mystieke lading, muziek als politiek wapen.”

Makkinga (Kampala, 1982) dj van Radio 6, ook bekend als muziekkenner in De wereld draait door, presenteert vanavond De Zwarte Lijst, de mooiste soul- en jazznummers aller tijden. Eerst op Nederland 3, daarna op Radio 6. Vergelijkbaar met de Top 2000, behalve dat de lijst louter Afro-Amerikaanse muziek bevat. Een ander verschil: naar de Zwarte Lijst luisterden vorig jaar 215.000 mensen, naar de Top 2000 8,2 miljoen. De lijst werd bedacht toen Radio 6 in 2009 veranderde van jazzzender in jazz- en soulzender, dit om meer luisteraars, meer jongeren en niet-blanken te trekken. Volgens zendermanager Wilbert Mutsaers is de gemiddelde leeftijd van de luisteraars sindsdien gezakt van 60 naar 48 jaar.

Met Fela Kuti, de Nigeriaanse funkmusicus, komen we meteen al bij een heikele kwestie: verwante genres, R&B, hiphop, reggae, dance, blues, rhythm and blues komen er nauwelijks in voor. Soul overheerst jazz en nieuwe musici maken alleen een kans als ze in de retrostijl spelen.

Waar zijn Jimi, Tupac, Rihanna?

„Wat mij betreft mag er veel meer hiphop, reggae, house bij. Die grenzen bestaan alleen maar in onze hoofden. Maar dit is the people’s choice. De mensen houden zich vast aan de grootste hits. Ik vind wel dat we meer zouden kunnen bijsturen in de tiplijst. In mijn eigen programma meng ik de genres veel meer, en in de tv-uitzending doen we veel nieuwe muziek. Ik ga shoppen met Ntjam Rosie, een Kameroens-Maastrichtse jazzzangeres, twee keer in de lijst. En ik interview Michael Kiwanuka (drie keer), een nieuwe Britse soulzanger in de traditie van Bill Withers. Hij komt net als ik uit Oeganda.”

U bent Oegandees, woonde vanaf uw negende in Hengelo en Groningen. Zwarte moeder, witte vader. Groeide u op met soul?

„I was born with a drum beat, ik heb ‘soul brother’ in mijn paspoort staan. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in een hete discotheek in Kampala, buiten woedde de oorlog, binnen kwamen de jongeren bijeen die er nog iets van wilden maken. De eerste jaren hebben we veel gereisd, mijn vader zat bij de VN. Hij had tapes van Dylan, Paul Simon, Santana, maar ook de Supremes, Stevie Wonder. Daar luisterden we naar als we door de zanderige leegte rond Khartoum reden. En van feesten herinner ik me veel Afrikaanse dansmuziek. De eerste muziek die ik zelf ontdekte was hip hop. Toen ik in groep 5 zat, kreeg ik een tape van de Osdorp Posse. Dat hoorde ik voor het eerst in de tram: ‘Wat was dát?!’ Daarna de Fugees in 1995. Niet in de lijst, schande!”

Is De Zwarte Lijst een lange lijst errata bij de Top 2000?

„Nee, het is bedoeld als visitekaartje van Radio 6. Het is jammer dat de radio zo gesegregeerd is, dat je deze muziek niet gewoon op de mainstreamzenders hoort. Dat de lijst wat conservatief is geeft niet, het gaat erom mensen naar Radio 6 te lokken. Daar luisteren ze wel verder.”

    • Wilfred Takken