De wijnen komen uit het oosten

‘We are not bottlesellers, we are storytellers’ tekende ik ooit uit de mond van een wijnmaker op. En van de week werd dat nog eens onderstreept in the Drinks Business, Storytelling key to effective advertising, een artikel over het aan de man brengen van rood, wit of rosé. Een wijn moet altijd een verhaal hebben.

‘We are not bottlesellers, we are storytellers’ tekende ik ooit uit de mond van een wijnmaker op. En van de week werd dat nog eens onderstreept in the Drinks Business, Storytelling key to effective advertising, een artikel over het aan de man brengen van rood, wit of rosé.

Een wijn moet altijd een verhaal hebben. Dat verkoopt nu eenmaal beter. En wat dat betreft voorziet Eger (of Egri) Bikavér, het Hongaarse rood dat hier beter bekend is als ‘Stierenbloed’, in een historische thriller. De mare wil dat in de 16e eeuw het stadje Eger werd belegerd door de Turken. De vrouwen in de bedreigde veste mengden stierenbloed door de lokale rode wijn die hun mannen moed en kracht moest schenken tijdens de uitbraak die als doel had de belegeraars te verjagen. Aldus geschiedde.

De aanblik van tweeduizend dronken Hongaarse mannen, met naar het leek van bloed druipende baarden, deed een Turks leger van honderdduizend man op de vlucht slaan. Dat is wat anders dan je haar blonderen, harde woorden spreken meteen zachte g en een Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen als wapens inzetten.

Hoe dan ook, een bestseller was het resultaat. Maar helaas gaat de regel ‘hoe beter het verhaal, des te beter de wijn’ niet altijd op. Mocht er ooit al sprake zijn geweest van kwaliteit dan is deze in ieder geval flink verwaterd. Het gros van de Egri Bikavér is decennialang gemaakt op de biobakmanier.

Alle wijn die een wijnboer eigenlijk had moeten weggooien, verzamelde hij. Daar verdween vervolgens een flinke pets suiker in. Deze assemblage verkocht hij dan aan Duitse toeristen, want die hielden wel van wat rondeur. En later stonden ook wij Hollanders in de rij, want bovendien lekker goedkoop. Tot op een goed moment het boek ‘Stierenbloed’ uit was. In de budgetcategorie heeft DirckIII hier een aantal jaren nog als stierenbloedbank gefungeerd, maar volgens mij is de trots van Hongarije daar niet meer te koop.

Maar de oer-Hollandse Miranda Beems heeft geen last van bloedarmoede. Deze importeur heeft zich volledig toegelegd op al het vinologische moois dat Hongarije te bieden heeft. Zij liet mij afgelopen week kennismaken met haar kijk op ‘Stierenbloed’, de biologisch-dynamisch gemaakte St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2008 (€ 18,95 via Andere Wijn). Wijnmaker György Lörincz heeft zich één doel gesteld: de volledige rehabilitatie van Egri Bikavér als kwaliteitswijn. En met rood op dit niveau gaat hem dat lukken.

Zijn blend van merlot, kékfrankos, cabernet franc, pinot noir en menoir is bijzonder goed. Zacht en stevig tegelijk. Bramen, paddenstoeltjes, zoete laurier en vooral prachtige zuren die aanmoedigen tot doordrinken. Prachtwijn. Zonde om in je baard te gieten.