PvdA-congres roept Samsom uit tot partijleider - waarschuwt Rutte om Europa

Diederik Samsom bij de uitslag van de ledenraadpleging van de PvdA in Amsterdam, gisteren. Foto NRC / Maurice Boyer

De PvdA zal alleen steun verlenen aan het Europese beleid, als het kabinet zich meer pro-Europa opstelt. Dat zei Diederik Samsom vandaag tijdens het congres van zijn partij in Rotterdam waar hij werd uitgeroepen tot nieuwe partijleider.

Tot voor kort steunde de PvdA het kabinet bij steunmaatregelen voor de euro. Samsom liet vorige week weten dat die steun niet langer vanzelfsprekend is. Hij wil het nieuwe Europese verdrag over begrotingsregels niet steunen, als dat betekent dat Nederland extra moet bezuinigen om het begrotingstekort volgend jaar onder de drie procent te krijgen.

“Europa moet weer een hoopvol project worden”, zei Samsom in de Rotterdamse Doelen. Een ‘sociaal project’ dat ‘veel meer is dan een markt en een munt’. Als het kabinet vasthoudt aan een ‘wantrouwende Europese agenda’, dan kan Rutte fluiten naar de steun. Samsom:

“Als het kabinet steun wil voor het Europese beleid, dan zal zij onze agenda moeten overnemen”, zei Samsom. Rutte ‘kan zijn borst natmaken.”

Zoals Samsom vrijdag al aankondigde, richtte hij tijdens zijn eerste toespraak als politiek leider meteen zijn pijlen op het kabinet. Hij vreest de uitkomsten van de onderhandelingen van de gedoogcoalitie in het Catshuis. Hij voorspelde maatregelen waarbij de bonussen onaangetast blijven en huurders meer moeten gaan betalen, terwijl ‘villabewoners’ hun ‘riante aftrek’ behouden.

Samsom uitgeroepen tot partijleider

Tijdens het ingelaste partijcongres in Rotterdam werd Samsom uitgeroepen tot nieuwe partijleider. De ‘bekrachtiging’ van de verkiezing van Samsom als nieuwe partijleider geldt als een ‘zwaarwegend advies’ aan de Tweede Kamerfractie. Die moet hem namelijk officieel verkiezen als nieuwe voorzitter. Dat gebeurt dinsdag. Waarnemend fractieleider Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten dat de fractie het advies van het congres overneemt.

Samsom kwam gisteren als winnaar uit de bus van de leiderschapsverkiezing: hij won met 54 procent van de stemmen met afstand van de overige kandidaten Ronald Plasterk, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi. Hij volgt Job Cohen op, die op 20 februari terugtrad omdat hij vond dat hij onvoldoende effectief was als partijleider.

Cohen blij met koers Samsom

Op het congres werd ook afscheid genomen van Job Cohen. In zijn afscheidsspeech liet Cohen weten dat hij blij is dat zijn opvolger zijn pijlen richt op het kabinet en niet op de SP.

Samsom zei gisteren in zijn overwinningstoespraak dat hij zich vooral wil bezighouden met het premier Mark Rutte moeilijk te maken.

Op het congres kreeg Cohen een minutendurend applaus en een staande ovatie van de aanwezige partijleden. “Het is gegaan zoals het gegaan is”, zei Cohen over zijn optreden. Met het ‘nodige chagrijn’. Maar ‘ik denk dat het een verstandig besluit is’, stelde hij. De opvolgingsstrijd heeft ervoor gezorgd dat ‘de partij er nu weer voorstaat op een manier die het mogelijk maakt om er straks flink mee door te gaan.”

Cohen gooide op 20 februari de handdoek in de ring. Hij vond dat hij ‘onvoldoende effectief’ was als partijleider.

Spekman ageert tegen ‘regering van de angst’

Ook partijvoorzitter Hans Spekman haalde in Rotterdam hard uit naar Mark Rutte (VVD). De premier laat zich volgens Spekman leiden ‘door een regering van de angst’. Hij kondigde aan hard oppositie te gaan voeren tegen de Wet werken naar vermogen die het kabinet wil invoeren. Spekman:

“Dat heel veel mensen momenteel hun baan verliezen, ligt maar aan een man. Geef mensen kansen en breek ze niet af.”