binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij Yke Bartels en Erwin van der Zande.

Huis Appartement op de eerste etage van een oud graan- en cacaopakhuis aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord. Eigenaren Yke Bartels (37) en Erwin van der Zande (40) betrokken hun „boshut in de stad” in 2007. Zij runt een studio voor grafisch ontwerp. Hij is hoofdredacteur van Bright magazine. De onbewerkte houten balken bepalen sterk de sfeer, zegt Yke. „Er staan nog handgeschreven woorden op van de mensen die hier honderd jaar geleden werkten. Anderen zouden die palen misschien overschilderen.”

In hun loft hebben ze een kubus laten plaatsen met daarin de slaapkamers en de badkamer. Dochter Eve (2) heeft ruimte genoeg om rond te fietsen in de ruime woonkamer van tachtig vierkante meter. Het stel heeft ook twee Noorse boskatten. „Ze denken dat de palen bomen zijn, dus hebben we er sisaltouw omheen gewonden om ze te beschermen.”

Interieur „Niet te strak. We hebben een mix van design en spullen van de rommelmarkt, heel Amsterdams.” Vanwege de balken wilden ze de meubels zo licht mogelijk houden. Het pronkstuk? Yke aarzelt even. „Toch wel het kastje tegen de muur.” Daarop staan een fossielen krokodillenkaak, het designlampje Dandlelight van Studio Drift en een kunstwerk van Guus Kusters – een spreeuw onder een glazen stolp. Lachend: „Dat is ons rariteitenkabinet.”

Van Ikea „Een paar witte lockerkastjes. En de meeste spullen van dochter Eve.”

Bij brand meenemen „Mijn computer, daar staan al onze foto’s op. En het schilderij van mijn opa. De rest is uiteindelijk vervangbaar.”