Bin Laden wilde aanslag op Obama laten plegen

Al-Qaeda-leider Osama bin Laden heeft vanuit zijn schuilplaats in Pakistan, waar hij in mei door Amerikaanse commando’s werd gedood, opdracht gegeven om aanslagen te plegen op president Obama en generaal Petraeus. Dat blijkt uit documenten die de Amerikanen uit het huis van Bin Laden hebben meegenomen.

Columnist David Ignatius van The Washington Post citeerde er gisteren uit. Het doden van Obama zou er automatisch toe leiden, schreef Bin Laden in een missive van 48 pagina’s aan een medewerker, „dat (vicepresident) Biden het presidentschap zou overnemen. Biden is daar totaal niet op voorbereid, wat de VS in een crisis zal storten.” Het plan is volgens Amerikaanse autoriteiten nooit een serieuze bedreiging voor Obama of Petraeus geworden. De man die de aanslagen moest uitvoeren, de Pakistaanse terrorist Ilyas Kashmiri, werd een maand na de dood van Bin Laden gedood door een onbemand vliegtuigje van de CIA.

Uit de documenten blijkt dat Bin Laden nogal geïsoleerd was van zijn terreurnetwerk. Hij betoogde dat Al-Qaeda zich weer meer moest richten op aanslagen in de VS. Hij schreef over „fouten”van Al-Qaeda in Irak, waarbij moslims waren omgekomen. Ook is een ontwerp van een mediaplan gevonden: een medewerker besprak daarin welke Amerikaanse zenders het beste waren voor een Al-Qaeda-video tien jaar na 9/11: niet het rechtse Fox News, „want die zijn niet objectief”.