Beleggers hebben bibberend weer vertrouwen

Afgaand op de stand van de aandelenbeurzen krabbelen de Westerse economieën weer op. Maar beleggers blijven nerveus kijken of de alarmlichtjes gaan knipperen.

Knopje aan. Knopje uit. Aan. Uit. Aan. Uit. Aan. Aan. Aan. Aan. Aan.

Het afgelopen half jaar konden beleggers nauwelijks van de risicoknop afblijven. Dan waren ze weer positief gestemd. De knop ging in de aan-stand. Staatsobligaties van betrouwbare landen als de VS, Duitsland en Nederland werden verkocht. Vergeleken met risicovollere beleggingen als aandelen leveren staatsleningen een lager rendement op. Als een belegger vertrouwen heeft in de economie, zal hij het geld liever in aandelen stoppen.

Dan kwam er negatief nieuws. Het rommelde weer eens in Brussel, Athene, Rome of Madrid. Of Amerikaanse cijfers over werkgelegenheid of consumentenvertrouwen vielen tegen. De schrik sloeg beleggers om het hart, de risicoknop ging op de uit-stand en het geld werd in staatsleningen gestoken.

Maar beleggers lijken nu de risicoknop voorlopig op aan te laten staan. Ze krijgen steeds meer vertrouwen dat het economisch herstel in de Verenigde Staten doorzet. Deze week werd bekend dat in de week van 10 maart minder Amerikanen (351.000) nieuwe werkloosheidsuitkeringen aanvroegen. De week daarvoor deden nog 365.000 Amerikanen een beroep op dit soort uitkeringen. Voor beleggers is het een bevestiging dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aantrekt. De werkloosheid in Amerika stond vorige maand op 8,3 procent, de laagste stand in drie jaar.

In de eurozone is de crisissfeer in verdwenen. De structurele problemen zijn nog lang niet opgelost. De economieën van Zuid-Europa zijn nog steeds zwak, de bankensector hangt nog steeds aan het infuus bij de Europese Centrale Bank en de staatsschulden zijn nog steeds hoog. Ook is de kans dat de eurozone dit jaar niet groeit, maar krimpt aanzienlijk. Zo voorspelt de Europese Centrake Bank een krimp van 0,1 procent. Maar het goede nieuws is dat de eurozone niet langer uiteen dreigt te vallen. Ook heeft de ECB effectief ingegrepen door banken onbeperkt geld te verstrekken. De hervormingsgezinde regeringen in Rome, Athene en Madrid lijken hun best te doen de economie op orde te krijgen.

Als gevolg doen aandelenmarkten het uitzonderlijk goed. De S&P 500 sloot de week af op 1.407,17 punten, een winst van 2,4 procent. Het is de zevende dag op rij dat de S&P hoger sloot. De beursgraadmeter is bezig met het beste eerste kwartaal sinds 1998. De Vix-index, een graadmeter die de beweeglijkheid van de Amerikaanse S&P-index meet en bekend staat als de angstindex, bereikte deze week de laagste standen in vier jaar. Een lage stand van de Vix duidt op meer vertrouwen op de aandelenmarkten.

Europese beurzen deden het eveneens goed. De AEX sloot de week af op 336,17 punten, de hoogste stand sinds juli vorig jaar, toen de eurocrisis in rap tempo erger werd. Verzekeraar Aegon won het meeste afgelopen week. Het aandeel eindige de week op 4,50 euro, ruim 11 procent hoger. Ook vastgoedfonds Corio (10 procent winst), chipmachinefabrikant ASML (6,5 procent), vastgoedfonds Unibail (6 procent) en chemieconcern Akzo (4,7 procent) beleefden een goede week.

Bodemonderzoeker Fugro (min 7 procent), energieconcern Shell (1,3 procent) en baggeraar Boskalis (1,2 procent) waren de verliezers in de opgaande markt.

De keerzijde van de bull-stemming op de aandelenmarkten was te zien op de obligatiemarkten. Amerikaanse staatsleningen, ofwel treasuries, met een looptijd van tien jaar maakten de grootste waardedaling mee in acht maanden. Als obligaties worden verkocht daalt de waarde en stijgt de rente. Gisteren liep de rente op tienjaarsleningen op met vier basispunten tot 2,32 procent.

Ook de Duitse staatsobligaties, bunds, daalden in waarde. De rente op tienjaarsleningen van het stabielste euroland steeg met negen basispunten tot 2,05 procent. De afgelopen week is de rente op tienjaarspapier van Duitsland met 26 basispunten gestegen, de grootste toename sinds november vorig jaar.

Gisteren bleek in de VS dat het consumentenvertrouwen begin deze maand was gedaald ten opzichte van begin vorig maand als gevolg van stijgende benzineprijzen. Onmiddellijk vlakte de opwaartse mars van Amerikaanse beurzen af. Na vier jaar economische ellende blijven beleggers met hun hand heel dichtbij de risicoknop van hun computer.