Belastingvoordeel voor series als Downton Abbey

Downton Abbey en andere dure Britse dramaseries krijgen mogelijk een belastingvoordeel van tientallen miljoenen ponden van de regering. Dit om te voorkomen dat de producties voortaan in het buitenland worden opgenomen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De Britse minister van Financiën George Osborne zal volgende week een onderzoek naar het belastingvoordeel aankondigen. Het zou gaan om een korting van 25 procent voor series die meer dan 1 miljoen pond per gefilmd uur kosten. Voor de Britse filmindustrie geldt nu al een soortgelijke korting. Series zouden dan wel in een ‘culturele test’ moeten bewijzen grotendeels van Britse makelij te zijn.

De maatregel is nodig omdat productiemaatschappijen van filmische dramaseries steeds vaker uitwijken naar andere landen waar de vennootschapsbelasting lager is. Zo werden de BBC-series The Tudors en Camelot opgenomen in Ierland en de BBC/HBO-serie Parade’s End in België. Groot-Brittannië is na de VS de grootste exporteur van dramaseries.