Als kind kon hij maar aan één ding denken: geld

Ooit was hij een getapte jongen uit het vastgoed. Graag gezien op feestjes, zelfverzekerd en rijk. Twee jaar geleden werd Evert Kroon opgepakt wegens verdenking van belastingfraude. Sindsdien houdt hij zich stil. Dinsdag staat hij voor de strafrechter.

Vastgoedhandelaar Evert Kroon wil altijd winnen. Dat merkte Peter R. de Vries toen hij in 2005 de bijrijder van Kroon was tijdens de autorally Parijs Dakar. In één van de etappes deden ze heel goed mee, vertelt De Vries. „We reden voorin. Het ging fantastisch.” Op een gegeven moment reed net voor ze een echte topper, die zeker kans had op de eindoverwinning. „Echte kanshebber. Dus ik stel voor om in zijn spoor te blijven. Konden we mooi zien welke kuilen hij ontweek en hadden we zicht op een goede klassering.”

Maar dat was niks voor Kroon. „Die dacht: er rijdt een topper voor me. Wat is er mooier dan die inhalen.” Dus Kroon kiest een eigen spoor. Een paar kilometer verderop rijden Kroon en De Vries in een kuil en ligt de wagen op zijn kop. „Na het oplappen van de wagen lagen we ineens achteraan in de etappe.” Uiteindelijk reden ze de rally niet uit. In een volgende etappe reden ze van de weg en kwamen ze vast te zitten tussen rotsen. De auto was stuk.

Sinds twee jaar is Evert Kroon ( 54) ook zakelijk een verliezer. In het voorjaar van 2010 werd hij opgepakt op verdenking van belastingfraude. Komende dinsdag komt de zaak voor de strafrechter in Utrecht.

De zaak werd groot nieuws toen bleek dat ook de bekende interieurarchitect Jan des Bouvrie – een vriend van Kroon – was opgepakt. Des Bouvrie zat bijna twee dagen vast en gaf na zijn vrijlating een persconferentie. Een paar lullige factuurtjes, daar draaide het volgens hem om. Een medewerker van hem had bij een factuur van 80.000 euro, met een btw-bedrag van tussen 15.000 en 16.000 euro aan Kroon een en ander gewijzigd, gaf Des Bouvrie toen toe.

Maar bij Kroon ging het volgens justitie om veel meer. Kroon zou ten onrechte privéverbouwingen aan zijn huis, vakantiehuis en zijn motorjacht, de Royal Flush One, hebben laten betalen door zijn bedrijf. Daardoor lukte het hem om voor 1,4 miljoen euro btw terug te vorderen.

Eind 2010 werden alle verdenkingen tegen Des Bouvrie ingetrokken. Justitie trof een schikking van 25.000 euro met zijn bedrijf. Maar de gevierde interieurontwerper was niet betrokken geweest bij de vier onjuist opgestelde facturen. Sindsdien gaat het weer uitstekend met Des Bouvries. Hij staat weer met regelmaat in de societyrubrieken. Op vakantie. De opening van een beurs. Een borrel hier. En een nieuwe collectie daar.

Maar met Evert Kroon gaat het niet goed. Hij staat nooit meer als gevierd zakenman in de krant. Geen verhalen meer over zijn snelle auto’s, een geweldige vakantie of een nieuw miljoenenjacht. Want hij leefde het leven van de geslaagde vastgoedman. In interviews deed hij daar ook niet moeilijk over. Het leven mag nooit saai worden, zei hij dan. Of: „Ik ben mateloos in alles. Ik kan flink doorhalen, stomdronken worden. Ik leef als een Bourgondiër.” Hij is van de uitersten, zegt een kennis. „Hij gaf met gemak miljoenen uit aan een boot. Maar als hij 50 euro bespaart met een vlucht later, doet hij dat.”

Zijn huis in Bosch en Duin heeft hij verkocht. En zijn huis in Frankrijk. Natuurlijk, de economie zit tegen, helemaal in het vastgoed. Maar zakenpartners lopen liever ook om hem heen. Banken verstrekken hem nauwelijks leningen meer.

Evert Kroon (54) werd groot als autohandelaar. Op zijn 21ste was hij autodealer in Maarssen. Langzaam breidde hij zijn zaken uit. Een vestiging in Utrecht, Nieuwegein en Houten. Zo werd hij een bekende ondernemer in de regio Utrecht en naar eigen zeggen de grootste Renault-dealer van Nederland. Halverwege de jaren ’90 stak hij geld in FC Utrecht. Hij was lid van een investeringsfonds dat hielp bij de aankoop van nieuwe spelers. In de zomer van 1995 werd hij aangesteld als bestuurslid commerciële zaken van de club. Dat was hij niet lang. Een paar maanden later kreeg hij ruzie met trainer Simon Kistemaker.

De club draaide slecht. En na de zoveelste verloren wedstrijd opperde Kroon dat Kistemaker beter kon opstappen. Kistemaker zei op zijn beurt dat bestuur en met name Kroon er niets van bakte. Achter zijn rug om zou „ene meneer Kroon” zich met technische zaken hebben bemoeid. De supportersclub van FC Utrecht koos de kant van de trainer. Kroon stapte op. Een paar dagen later werd Kistemaker door de overgebleven bestuurders alsnog ontslagen.

Of Simon Kistemaker nog iets kan zeggen over de bestuursstijl van Kroon? De vrouw van de voormalig FC-Utrecht trainer neemt de telefoon op. „Evert Kroon? Nee, alsjeblieft, zeg. Daar worden we helemaal hysterisch van. Toch, Simon?” Het is even stil. Er klinkt wat gemompel op de achtergrond. Daar is ze weer. „We willen het liever niet meer over die man hebben.”

Een Utrechtse vriend van Kroon – „zet mijn naam er maar niet bij, komt altijd gedoe van” – typeert hem als heel uitgesproken, heel duidelijk. „Ik ben zelf nog wel eens van de gulden middenweg, maar daar doet Evert niet aan. Hij zegt gewoon wat hij vindt. Tja, dat stelt niet iedereen op prijs.” Misschien, oppert de vriend, heeft dat hem ook wel in de problemen gebracht met justitie.

Na de affaire bij FC Utrecht met Kistemaker is het lang stil rond Kroon. In 1999 verkoopt hij zijn autobedrijven. Maar hij houdt de panden waar de bedrijven in zitten en koopt met de opbrengst nog meer vastgoed. Auto’s, vastgoed; het maakt niet zoveel uit, zegt de vriend van Kroon, die zelf ook in het vastgoed zit. „Evert is gewoon een goede koopman. Hij heeft er een neus voor. Je hebt nu ook allemaal doctorandussen en ingenieurs die in vastgoed doen, maar de echt grote jongens zijn nog steeds de jongens van de handel.” Wat Kroon volgens zijn vriend ook goed doet, is de juiste mensen om hem heen verzamelen.

Zo gaat Kroon in de loop van de tijd datacentra, gebouwen waarin bedrijven hun computerservers in stallen, ontwikkelen. In zijn bedrijf werkt een man die van KPN afkomstig is en daar veel verstand van heeft. Een van de bouwbedrijven waar hij mee samenwerkt is het bedrijf van Dik Wessels. Voor Wessels een prima investering. Het levert mooi opdrachten op voor zijn bouwbedrijf, en ook voor Reggefiber, zijn glasvezelbedrijf.

Ook Evert Kroon raakt wel eens verzeild in een akkefietje waar vastgoedhandelaren en ontwikkelaars vaak mee te maken hebben. In 2006 koopt hij met zijn buurman Guus Boon een lap grond van busbedrijf Connexxion in het natuurgebied ‘De Biltse Duinen’. Actiegroepen en lokale politici vinden het maar niks. Wat moeten die lui met het natuurgebied? Volgens buurtbewoners gebruikte Kroon het prachtige natuurgebied onder meer op om te crossen. Er worden zelfs Kamervragen gesteld.

Al snel verkopen Kroon en Boon met hun bedrijfje Q en Q Vastgoed Investment een flink deel door aan twee omwonenden van het gebied Q en Q maken een mooi winst, ruim een ton per persoon – de twee Q’s staan voor hun beider vermelding in de rijkenlijst van het tijdschrift Quote. In 2008 verkopen ze het restant aan stichting Het Utrechts Landschap en maken beide nog eens ruim twee ton winst. Lange tijd waren de twee boezemvrienden, Boon en Kroon, onafscheidelijk. Maar Guus Boon wil niet over zijn inmiddels voormalige buurman uit Bosch en Duin praten. Volgens bekenden van de twee zijn het geen hechte vrienden meer, na een akkefietje rond een gezamenlijke investering.

Evert Kroon heeft het financieel moeilijk de laatste jaren, zeggen betrokkenen. Dat blijkt ook uit de resultaten van zijn bedrijf. Het laatste jaar dat er winst werd gemaakt, was in 2007. Sindsdien gaat het slecht. De laatste gedeponeerde jaarrekening over 2010 van Kroon Vastgoed laat een verlies van 7,4 miljoen euro zien. Het eigen vermogen is hard afgenomen van dik 36 miljoen in 2007 naar 10,6 miljoen in 2010. De schulden stegen explosief van bijna 33 miljoen in 2006 naar 108,5 eind 2010.

Zo’n financiële situatie helpt niet als je vervolgens ook nog eens verdachte bent in een strafzaak, zegt een vastgoedhandelaar. „Dan staan de banken eerder bij je op de stoep.” Een van de banken die Kroon financiert, is SNS. Een bank waar de tak die vastgoed financiert al jaren enorme verliezen oplevert. Maar de Utrechtse vriend van Kroon weet zeker dat hij er weer bovenop komt. „Hij is een straatvechter.”

De handelsgeest, daar draait het volgens Kroon zelf om, zei hij in 2004 in een interview. „Maar toch: als ik morgen niks meer heb, ben ik volgend jaar weer boven jan. Geloof me maar. Handelsgeest is onuitroeibaar. Op de middelbare school kon ik de hele dag maar aan één ding te denken: geld. Ik wilde later onafhankelijk worden. Daar moest alles voor wijken.”