Aldus de vijf kandidaten voor het PvdA-leiderschap

Diederik Samsom, na zijn uitverkiezing tot leider van de PvdA:

„Hier sta ik. Dankbaar en strijdbaar. Tegen de cynici zou ik na deze campagne willen zeggen: politiek leeft en de partij bruist. Ik ga de PvdA krachtig aanvoeren. We zullen de strijd aangaan met het onverstandige en soms ronduit onfatsoenlijke beleid van het kabinet. We zetten in op versterking van de straat en de school. De agent, de onderwijzer en de verpleger, dat zijn onze geluksmachines. Dat zijn de verbindende krachten in de samenleving. Het herstel van de publieke zaak moet onze absolute prioriteit zijn. We blijven niet hangen in chagrijn of ongenoegen, maar zullen met elkaar Nederland sterker maken.”

Ronald Plasterk, nummer twee in de verkiezing:

„In de campagne was er meer ruimte om te profileren. Dat vond ik prettig. De campagne heeft de vijf kandidaten ook dichter bij elkaar gebracht. Ik heb vooral Martijn van Dam beter leren kennen. Ik ben er, denk ik, een meer allround politicus van geworden. Je hardt wat uit van zo’n campagne. Gezien de peilingen zou je verwachten dat we dichter bij elkaar zouden eindigen, maar misschien kwam de omslag voor mij te laat en de verkiezing te vroeg.”

Nebahat Albayrak, derde:

„Natuurlijk baal ik ook. Maar de overwinning van Samsom is ook een overwinning van ons gezamenlijk. We hebben elkaar in de afgelopen weken weten te versterken. Overal troffen wij volle zalen. Ik vind het heel belangrijk dat de nieuwe leider in één keer gekozen is met een massief mandaat van de leden.

„We kunnen nu verder op zoek, niet naar wat we willen, maar naar wie we zijn. Samsom biedt daarvoor de gewenste duidelijkheid: links van het midden. Dat staat als een dijk. En ik ben er echt voor om het interne debat meer aan het publiek te tonen.”

Martijn van Dam, vierde:

„Ik wil me nog steeds inzetten voor de vernieuwing van de PvdA. Na vandaag is mijn mening niet opeens veranderd. Ik ben er ingestapt wetende dat de kans op succes niet heel groot was. Ik heb geen gebruik gemaakt van traditionele campagnetechnieken. Ik had bijvoorbeeld geen uitgebreid klapteam. Daar hou ik niet van. Dat is niet mijn soort politiek.

„De weerstand tegen de vernieuwing is me meegevallen. In Groningen riep een meneer ‘boe’, maar dat was het. Ik heb de afgelopen drie weken ervaren als een eerste aanzet tot een fundamentele discussie over de koers van de partij. Het is verfrissend om het openlijk met elkaar oneens te kunnen zijn. Ik hoop dat we dat kunnen behouden.”

Lutz Jacobi, laatste:

„Ik ben niet teleurgesteld over de uitslag, al had ik er graag een paar procentpunten bij op gehad. Diederik Samsom is, net als ik, van de linkerkant van de partij. Hij zal reuring brengen. Ik denk dat de partij onder Samsom nog democratischer en levendiger wordt. Dat is wat de PvdA nodig heeft.

„Deze lijsttrekkersverkiezing is goed geweest. Ik heb de laatste jaren geen politieke partij meer gezien die zulke volle zalen trekt.”