Ontvoerde Amerikaan in Bagdad vrijgelaten

In Bagdad is een Amerikaanse burger vrijgelaten die negen maanden geleden door een Iraakse militie werd ontvoerd. Dat meldt persbureau AP.

De man zou in militair uniform zijn afgeleverd bij de Verenigde Naties door twee aanhangers van de anti-Amerikaanse sjiitische geestelijke Muqtada Sadr. Volgens de beweging zou het gaan om de Amerikaanse soldaat Michael Hill.

Amerikaanse functionarissen zeggen tegen AP dat ze niet weten om wie het gaat, maar dat het in ieder geval geen soldaat is. Het zou wel een oud-militair kunnen zijn die als burger is teruggekeerd naar Irak om daar te werken.

Volgens Abdul Hadi al-Mutairi van de beweging is de man zonder dat er losgeld is betaald vrijgelaten als “teken van goede wil richting de Amerikaanse samenleving”. De man zou gedurende de negen maanden goed zijn behandeld.

Halverwege december verlieten de laatste Amerikaanse soldaten Irak na een missie van bijna negen jaar.