Zes Nederlandse doden bij busongeluk, niet zeven

Bij het busongeluk in het Zwitserse Sierre zijn dinsdag naast de zes omgekomen Nederlandse kinderen ook vier kinderen gewond geraakt, waarvan twee ernstig.

Rotterdam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dat gistermiddag bekend op basis van nieuwe informatie die het van de Zwitserse autoriteiten heeft gekregen. De identificatie van de slachtoffers is gisteren volledig afgerond. Nederland blijft de Zwitserse en Belgische autoriteiten volgens het ministerie ondersteunen bij de nasleep van de busramp.

Bij het ongeluk met de Belgische bus kwamen dinsdagavond 28 mensen om, onder wie 22 schoolkinderen. De kinderen die het ongeluk hebben overleefd en het aankunnen om verplaatst te worden, zijn gisteren overgevlogen van Zwitserland naar België. Over de toestand van de ernstig gewonde kinderen en hun overlevingskansen kon gisteren op een persconferentie in het Belgische dorp Lommel, vlakbij de Nederlandse grens, nog niets gezegd worden. De kinderen in de bus kwamen van scholen in Lommel Heverlee.

Naar aanleiding van de busramp zal de Nederlandse vlag vandaag op alle overheidsgebouwen halfstok hangen. Premier Rutte gaf deze ‘bijzondere vlaginstructie’ gistermiddag uit. Provincies en gemeenten worden verzocht de vlag ook halfstok te hangen. In België is vandaag een dag van nationale rouw. Rutte en zijn Vlaamse collega Peeters vroegen de pers terughoudend te zijn bij de berichtgeving rond het ongeluk. NRC