Woningcorporaties willen zonne-energie

Rotterdam. Een groep van ruim twintig woningcorporaties (samen 360.000 huizen) onderzoekt de mogelijkheden voor grootschalig gebruik van zonne-energie. Dat hebben Aedes, de branchevereniging van landelijke woningcorporaties, en adviesbureau Atrivé gisteren bekendgemaakt.

Doel is om de energiekosten en daarmee de woonlasten van zoveel mogelijk corporatiewoningen in Nederland (in totaal 2,4 miljoen) omlaag te brengen. Het gemiddelde elektraverbruik van een huishouden in één jaar is nu 3.500 kilowattuur, wat neerkomt op 770 euro, volgens consumentenorganisatie Milieucentraal.

Woningcorporaties installeren zonnepanelen nu alleen incidenteel op bijvoorbeeld flats en op renovatiewoningen. Ook is het draagvlak onder sociale huurders voor het verhogen van de maandhuur met het zonne-energieverbruik vaak nog te laag, constateert Atrivé. (NRC)