Wissel bestuur Akzo kost 3 miljoen

De aanstaande bestuurswissel bij AkzoNobel kost het grootste verfbedrijf ter wereld bijna 3 miljoen euro. Dat blijkt uit de stukken voor de aandeelhoudersvergadering die gisteren zijn gepubliceerd.

AkzoNobel neemt na tien jaar afscheid van topman Hans Wijers tijdens de aandeelhoudersvergadering van 23 april. De Nederlander Ton Büchner, oud topman van het Zwitserse industriële conglomeraat Sulzer, volgt Wijers op.

Büchner krijgt als ‘welkomsbonus’ 1 miljoen euro van AkzoNobel als compensatie voor „het verlies van rechten bij zijn vorige werkgever”. Daarbij krijgt de beoogde Akzo-topman de mogelijkheid om 500.000 euro te beleggen in aandelen AkzoNobel. Als de verfgigant in de ogen van de raad van commissarissen goed presteert, krijgt Büchner voor ieder aandeel dat hij zelf kocht gratis een extra aandeel (een zogenoemd matching share) cadeau.

„Commissarissen vinden dergelijke golden hello’s vaak nodig om het verlies van verloren beloningspakketten te compenseren”, zegt Jasper Jansen van de belangenbehartiger van particuliere beleggers VEB. „In het geval Büchner roept dit vragen op.” Uit het jaarverslag van Sulzer blijkt dat Büchner als gevolg van zijn vertrek voor 666.000 duizend Zwitserse franc (555.000 euro) aan ‘prestatie aandelen’ verliest. Maar ook dat hij een ‘additionele discretionaire bonus’ van 1,7 miljoen Zwitserse franc (1,4 miljoen euro) heeft gekregen voor zijn „uitstekende bijdrage als bestuursvoorzitter van Sulzer”. Ook krijgt hij, volgens Jansen, „een ruime betaling” voor niet opgenomen vakantiedagen: 346.000 Zwitserse franc (288.000 euro).

Uit het AkzoNobel-jaarverslag blijkt dat Wijers een vertrekbonus van een vast jaarsalaris en een extra pensioenstorting krijgt (totaal 1,2 miljoen euro). De uitbetaling is in strijd met de, in 2004 in werking, getreden code voor goed ondernemingsbestuur. Wijers trad voor de invoering van de Code Tabaksblat in dienst bij Akzo en hoeft zich daarom niet aan die regels te houden. Jansen: „Het is de VEB een doorn in het oog dat bestuurders die voor de invoering van de code aantraden onder de radar van ‘Tabakblat’ vliegen.”