Wind onder de fik

In de overlevingsbranche met gereedschap voor mensen die voor hun plezier proberen net niet om te komen, is het batterijtje ook al gemeengoed. Het zat altijd al in zaklantaarns, nu ook in fik stoken.

De avontuurlijke kookwinkel Qvist in Zwolle verkoopt de ‘Woodgas Campstove’, een houtbrander om op te koken, met onderin een propeller, aangedreven door een elektromotortje. Zelf blazen hoeft niet meer. Vreemd. Wat ben je dan aan het doen in de wildernis? Overleven op batterijtjes!

Dichter bij huis, in de tuin is blazen ook al overbodig. Er is een nieuwe barbecue met ingebouwde propeller. De LotusGrill uit Duitsland, die de gouden medaille 2012 won bij een jaarlijkse schroeiwedstrijd, georganiseerd door het tijdschrift Fire & Food. (Zie lotusgrill.de)

Er was al de Cobb barbecue uit Zuid-Afrika, die zuiniger stookt dan de bolle Amerikaan van Weber. De LotusGrill heeft ook weinig houtskool nodig. Het halve litertje brandende houtskool wordt door een windje vanuit een pijpje onderin de trommel, roodgloeiend geblazen. Hete lucht stijgt op en schroeit alles aan wat boven op het rooster ligt. Tekst op de doos: ‘Rauchfrei. Gesund. Schnell’. Schepje er bovenop: ‘Grillbereit in 3 Minuten!’

Het ding doet het goed. Maar is het prettig, zo snel? En is het leuk dat je zelf niets meer hoeft te doen, behalve het visje omkeren?

Ga sociale psychologie studeren in Nijmegen, dan weet je dat een barbecue op batterijtjes de echte man, met zijn oerinstinct, zijn heldhaftigheid afpakt. Een barbecue op batterijen is voor watjes. Het moet spektakel zijn, dreigen te mislukken, de man, de held van de huishouding, moet er lang mee in de weer wezen voor hij eindelijk op een worstje trakteert. Als aan een barbecue geen bal meer te beleven is, kun je net zo goed een pizza laten bezorgen op zaterdagmiddag in de tuin. De Duitse vuurdoos is een gemiste kans en ik geef het graag door aan werktuigbouwkundigen met niks omhanden; verzin zo een ding maar dan met een slinger. Dat zal een marktsucces worden. Bovendien is het grote deel van de wereldbevolking dat noodgedwongen altijd op houtskool koken moet, ermee geholpen. Want het propellertje onderin is op zich niet gek. De smid had vroeger een blaasbalg die zuurstof door zijn kolen joeg zodat ze gloeiden. Ook openhaarden werden aangejaagd door een blaasbalg, je had hele grote. Met wind eronder stook en kook je efficiënter op een vuur. Maar elektrisch aangedreven ontneemt een barbecue de mens de zin van zijn leven, hij verveelt zich dood op een vrijetijdse klapstoel. Maak er een slinger aan. Geef de zaterdagmiddagman achter het huis zijn nut terug. Hij maakt de wind graag zelf.