Wat moet een warme bakker met Funda?

Het is vrijdagmiddag en Leo Lastenmaker (niet zijn echte naam), voorzitter van de Koninklijke Banketbakkersbond, ziet opeens de witte envelop met het blauwe NMa logo liggen. Ja, de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de concurrentiewaakhond. Ze waren een paar maanden geleden langs geweest.

Lastenmaker had de NMa-inspecteurs haarfijn uitgelegd hoe het zo gekomen was. Hoe hij zich had afgevraagd: wat kan ik doen om de wachtrijen in mijn winkel te bekorten? Ik bied hen zoveel keus, maar klanten hebben moeite te kiezen. Hoe kan ik hen sneller helpen? Zodat klanten eerder aan de beurt zijn én de omzet stijgt. Een win-winsituatie, zeg maar.

Zijn collega’s in het land bleken die ervaringen ook te hebben. Dus begon hij een website, waarop het complete assortiment stond uitgestald, soms met een filmpje erbij hoe brood of banket wordt bereid. Thuis kijken, in de winkel kopen, was het devies. Zijn collega’s in de Banketbakkersbond deden meteen mee. Instant succes. Zij noemden hun site kruimeltje.nl .

Kijk, had hij de NMa-inspecteurs uitgelegd: iedereen mag kijken, niemand is verplicht bij mij of mijn collega’s inkopen te doen. Ze mogen ook kijken en zélf brood bakken. Of naar Albert Heijn gaan. Of naar een concurrent die geen lid is van mijn club. Nee, sterker, andere bakkers mogen zelf een website maken. Ik leg niemand iets op.

Terwijl Lastenmaker de envelop openritst, ziet hij de knikkende NMa-inspecteurs nog voor zich. Hij begint te lezen, schrikt, pauzeert, kijkt nog eens naar het adres, ja dat is hij toch echt. Lastenmaker pakt zijn telefoon.

Met Donder van de NMa.

Met Lastenmaker van de Banketbakkersbond en kruimeltje.nl.

Ah, u belt over onze brief?

Brief, brief, man ik dacht even dat het IJzeren Gordijn op de verkeerde plaats naar beneden was gevallen. Zijn jullie de Stasi, of zo? „Om de concurrentie tussen banketbakkers te verbeteren, pleiten wij er daarom voor dat alle banketbakkers hetzelfde behandeld worden op kruimeltje”, schrijven jullie. Moeten jullie nu iedereen hebben? Vorige week werd de makelaars van de NVM de wacht aangezegd, omdat hun Funda een doorslaand succes is geworden. Dat zij Funda voor iedereen moeten openstellen, lid of niet. En nou wij.

Ik geef toe dat we dezelfde basistekst hebben gebruikt. Verander banketbakkers in makelaars en je hebt dezelfde brief. Maar meneer Lastenmaker...

Nee, ik ben nog niet klaar. Alsof de makelaars en de banketbakkers dat idee, die website, dat succes niet zelf met hard werken hebben bevochten. Moet ik dan tegen mijn leden zeggen: ja, die koekenbakkers die geen lid zijn krijgen net zo’n riante positie op de site als jullie? Die bakkende beunhazen die nooit geld wilden neertellen voor het lidmaatschap, voor de site, die moeten nu meedoen?

Maar meneer Lastenmaker...

Nee, ik ben nog niet klaar. Dit is een aanval op het vrije ondernemerschap, Donders. Dat Shell-monopolie op de benzinemarkt, pak dat eens aan. Zeker te machtig hé, Shell, liever banketbakkertje pesten. Nou, ik laat het er niet bij zitten. Weet u wat, ik hang uw foto in mijn etalage. Deze man bezorgt warme bakkers koude sanering. Nee, ik weet nog iets beters. Meneer Donders, eerlijk antwoorden: is de NMa een monopolist? Bent u de enige die dit doet?

Eh, ja, eh, maar wij werken met een wettelijk mandaat, van het parlement, van de Koningin, zeg maar.

Nou, wij ook. Wij zijn de Koninklijke Banketbakkersbond. Weet u wat wij doen? Wij gaan gewoon iets nieuws beginnen. We vagen jullie monopolie helemaal weg. Donders, we beginnen gewoon een concurrent.

Menno Tamminga