Vuurvaste Mot

Shadows are cast by people as they watch a busker playing an electric guitar as he stands in the river Thames at low tide on the Southbank in London March 15, 2012. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: SOCIETY) REUTERS

Hij doet het vaker, gitaarspelen in de rivier de Thames in Londen. Wie op YouTube zoekt op ‘Flame Proof Moth’ (‘Vuurvaste Mot’) vindt talloze filmpjes van deze Engelse straatmuzikant, vaak gemaakt door verraste toeristen. En altijd staat de kant vol toeschouwers. Zowel toeristen als Londenaren zijn fan.

Tim Siddall, zoals de artiest echt heet, begint zijn concert vaak op de droge wal van de Thames. Later op de dag, als het water is gestegen, staat Siddall nog steeds op dezelfde plek: tot zijn knieën in het water, met zijn elektrische gitaar.

Hoewel hij vaak in de Thames staat, geeft Siddall ook ‘gewone’ concerten, zoals op het Londense Aquarius Festival in 2011. Video’s van die concerten en opnames van zijn liedjes – met titels als ‘Does Anybody Want to Buy a Carpet’ – zijn terug te vinden op de website van Flame Proof Moth.

Behalve muzikant is Siddall ook kunstenaar. Zijn schilderijen zijn een maand lang tentoongesteld in een pizzeria in Londen. Maar de meeste aandacht trekt hij toch met zijn optredens in de Thames.

Niet iedereen is even gecharmeerd van Siddalls wateroptredens, zo blijkt uit een van zijn twitterberichten. „Waterpolitie kwam vandaag langs om te zien of ik niet suïcidaal was. Eén en al glimlach toen ze mijn rubberen stelten in de gaten kregen. Toen wisten ze dat ik niet gek was.”